Ízek, illatok, aromák, testesség és szín: mi van a kávés csészédben?
2017. March 13.Kávékóstoláskor bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: akárcsak a boroknál, a kávéknál is rendkívül széles az illat- és ízjegyek skálája. A kávébabnak két fő fajtája van: a finomabb és drágább, Latin-Amerika magas hegyein termő, alacsonyabb koffeintartalmú, hosszúkás alakú arabica, amely a kész kávénak édességet, lágyságot és krémességet kölcsönöz; illetve az Afrikában és Ázsiában termő, kevésbé nemes, kisebb és gömbölyűbb, nagyobb koffeintartalmú, kesernyésebb ízű robusta típusú kávészemek, amelyek viszont a kávé testességét és struktúráját adják.
Termőhelytől és pörkölési módtól függően lehet egy kávé citrusos vagy gyümölcsös jellegű. Az inkább Észak-Olaszországra jellemző, világos pörkölés megőrzi a kávé virágos, gyümölcsös aromáit, míg a dél-olaszok által kedvelt, sötét pörkölés a kávét kakaós-csokoládés aromákkal gazdagítja. Csalóka, hogy sokan a sötétebbre pörkölt és így keserűbb ízű kávékat hiszik erősebbnek, pedig a világosabb pörkölésű kávéknak egy kicsit magasabb a koffeintartalma.
Alapszabály, hogy a jó alapanyagból, jól elkészített kávénak friss és erőteljes, kellemes illata kell, hogy legyen, továbbá kellően sötét színe, megfelelő testessége, amelyet a csészében egy vékony, aranybarna vagy mogyorószínű hab (a „crema”) tesz teljessé. A tökéletes eredmény érdekében fontos, hogy a szemes kávét közvetlenül kávéfőzés előtt daráljuk meg. Aki otthon vagy az irodában nem tud vagy nem akar a kávédarálással foglalkozni, ne keseredjen el, hiszen a különféle kávépodok és –kapszulák ma már a technológiának köszönhetően tökéletesen magukba zárják és megőrzik a beléjük töltött, frissen őrölt kávé aromáit egészen a fogyasztás pillanatáig.
Ha kipróbálnál valami újat, kóstold meg a 100% olasz minőséget képviselő MOKADOR kávékat: szemes, kapszulás és podos kávék a világ legjobb termőhelyein szüretelt, gondosan válogatott, speciálisan pörkölt és érlelt kávészemekből, Olaszország 25 legjobb kávépörkölő üzemének egyikétől!
Ezen a héten is játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!
Kattints a Mokador Magyarország Facebook oldalára, válaszolj helyesen a kérdésre cikkünk alapján és nyerj 4×10 db MOKADOR kapszulát Nespresso kávégéphez! Ne felejtsd el lájkolni az oldalt, mert az oldal követői közül sorsolnak nyertest! Sorsolás: 2017. március 17. péntek, du. 4 órakor!
Kérdés:
Melyik kávéfajtának magasabb a koffeintartalma?
1. arabica
2. robusta
3. nincs különbség