Mi ez a jó zene és ez a jó csirke? – Karácsony Jamaicában
A jamaikaiak (akiké a nyelvtörő szerint Jamaica) nem állítanak fenyőfát a lakásaikban, és rénszarvas vontatta szánkók helyett kiöltözött tömegek lepik el az utcákat Szenteste egy izgalmas esemény alkalmából.
A Grand Marketnek nevezett felhajtás során az ünneplő tömeg ételeket, édességeket és ajándékokat vásárol, majd az idő előrehaladtával reggelig tartó bulizásba torkollik az ünneplés a fényekkel feldíszített utcákon.
Ez a népszokás a rabszolgaság idejére nyúlik vissza, amikor a rabszolgák ezen a jeles napon engedhették meg maguknak, hogy – ha csak egy napig is- de nagyjából szabadon élhessenek közösségi életet egymás között. Ilyenkor lehetőség nyílt rá, hogy a házilag elkészített termékeiket, bambuszkosarat, szalmakalapot, seprűt árusítsanak egymásnak.
Az idők változásával a szórakozás lett az esemény központja, melyet mindenki nagyon vár, különösen a gyerekek, akiket édességek és játékok bőséges kínálatából lehet megörvendeztetni.
A hagyományos jamaikai karácsonyi ételek közé tartozik a friss gyümölcs, sóska és a rum puncs, az ackee gyümölcs, a sózott hal, a (helyi konyhában egyébként is jelentős szerepet játszó) csirke, kecskehús, párolt ökörfarok, rizs és borsó.
Lássuk, milyen csirkét esznek a jamaikaiak!
Hozzávalók
- 8 -10 szem szegfűbors
- 2 evőkanálnyi só
- 2 db chili paprika (scotch bonnet vagy habanero)
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 csirke negyedelve
Elkészítés
A csirkén kívül minden hozzávalót tegyünk a robotgépbe, és másfél deci víz hozzáadásával aprítsuk fel annyira, hogy egy darabos masszát kapjunk. Öntsük át egy nagyobb tálba, és forgassuk bele alaposan a csirkedarabokat úgy, hogy a hús és a bőr közé is jusson, majd letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe minimum 12 órára.
180 fokra előmelegített sütőben, időnként forgatva süssük készre, körülbelül 50 perc alatt. A negyed csirkéket további darabokra vágva, rizzsel tálaljuk!