Narancsos-kókuszos kuglóf
Ha van a kuglófok között királynő, akkor ő az.
2016. December 16.
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 dl kókuszlikőr
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 db bionarancs (héja)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- vaj és liszt a forma kivajazásához és beszórásához
- A díszítéshez:
- porcukor
- karácsonyi linzer(ek)
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
- A tojássárgájákat a cukorral, a tejjel, az olajjal, a kókuszlikőrrel és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáreszeljük a narancshéjat. A lisztben elkeverjük a kókuszreszeléket, a sütőport és a sót, majd apránként, több részletben hozzáadjuk a cukros-likőrös elegyhez. Végül óvatosan, lapáttal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
- A kuglófformát vékonyan kikenjük vajjal, beszórjuk liszttel, majd a felesleget kiütögetjük belőle. Beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. A kész kuglófot 10 percet pihentetjük a formában, majd kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kuglófot porcukorral megszórva, tetszőleges linzerekkel díszítve tálaljuk.
Megosztom barátaimmal