Sütés nélküli kókusztejes gesztenyetorta dió-datolya alapon
Mimi lányom szülinapjára készült ez a torta, amely egy korábban már megkomponált, és nála különösen nagy sikert aratott desszertem. A különlegessége a készítő számára abban rejlik, hogy a torta elemeit sem sütni, sem különösebben főzni nem kell, ráadásul nemhogy nem ártalmas az egészségre, de kimondott vitaminbomba. Szülinapokon túl a Halloween partik ideális belépője lehet.
Hozzávalók
- 15 dkg magozott datolya
- 15 dkg dióbél
- 1 ek ötfűszerkeverék (ennek hiányában a mézeskalács fűszerkeverék is tud működni kicsit eltérő ízhatással)
- 400 g natúr fagyasztott főtt egész gesztenye (de ér nekiállni frisset sütni)
- 4 ek kókuszvirágcukor
- 400 ml kókusztej
- 2 ek juharszirup
- 1tk vaníliaesszencia
- 6 lapzselatin
- natúr kakaópor
- jó minőségű tábla étcsokoládé
Elkészítés
1. A datolyát és a diót az ötfűszerrel egy robotgépben ledarálom, majd a keveréket egy 18 centis kapcsos tortaforma aljába alaposan lenyomkodom.
2. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom.
3. A kókusztejet a gesztenyével és a kókuszcukorral felteszem közepes lángon melegedni, majd mikor a gesztenye már vaj puha, ízesítem a vanília kivonattal, és egy turmixgépben hosszasan krémesre pürésítem, habosítom.
4. A zselatinlapokat kifacsarom, és a még forró gesztenyemasszában csomómentesen elkeverem.
5. A tölteléket a tortaalapra öntöm, és pár óra hűtéssel megdermesztem.
6. Kakaóporral és a tábla csoki hátuljáról egy nagy késsel lehúzott csokiforgácsokkal díszítem.