Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Kiborított körtetorta

2016. September 28.

Hozzávalók

6-8 személyre
  • 9 evőkanál sózatlan, szobahőmérsékletű vaj, plusz az edény kikenéséhez
  • ¾ csésze plusz 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kukoricadara
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 csésze cukor
  • 2 közepes körte
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 nagy tojás szétválasztva
  • ½ csésze tej
  • tejszínhab vagy karamell fagylalt (elhagyható)

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.

2. Vajazzuk ki, és sütőpapírral béleljünk ki egy kerek sütőtálat.

3. Keverjük össze a lisztet, a darát, a sütőport és a sót egy kis tálban. ¼ csésze cukrot kezdjünk el melegíteni 2 evőkanál vízzel egy közepes lábosban egészen addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük magasabbra a fokozatot.

4. Keverés nélkül, lassan forraljuk fel a szirupot, néha megforgatva a lábost, 8-10 percen át, amíg a cukor sötét borostyánszínűvé válik.

5. Vegyük le a lábost a tűzhelyről, és adjunk hozzá egy evőkanál vajat, és keverjük simára. (Vigyázzunk, mert fröcskölhet!) Öntsük a karamellt az előkészített sütőtálba, és forgatva oszlassuk el.

6. Hámozzuk meg és magozzuk ki a körtéket, majd vágjuk őket ketté. Fektessük az asztalra, és hosszában vágjuk fel őket vékony, kb. 3 mm-es szeletekre.

7. Fektessük a körteszeleteket a karamellre, rá is lóghatnak egymásra.

8. Keverjük össze a maradék ¾ csésze cukrot, a 8 evőkanál vajat és a vanília kivonatot egy nagy tálban.

9. Elektromos habverővel keverjük habosra kb. 3 perc alatt.

10. Egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat, majd 3 részletben keverjük hozzá a lisztet, felváltva a kettéosztott tejjel.

11. Tiszta habverővel verjünk puha habot a tojás fehérjéből, majd emelve a fokozatot egészen addig, amíg kemény habbá válik.

12. A fehérje ¼ részét keverjük a tésztához, majd óvatosan forgassuk bele a többit is. Öntsük a tésztát a körtékre, és simítsuk el.

13. Süssük kb. 1 órán át, amíg a széle meg nem barnul, és tűpróba során már csak egész kevés morzsa ragad a tűre.

14. Rácson hagyjuk hűlni 30 percig. Egy vékony pengéjű kést futtassunk körbe a sütőformán, hogy fellazítsuk a tortát.

15. Borítsuk a tortát egy tányérra, és távolítsuk el a sütőpapírt. Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékletűen, ízlés szerint tejszínhabbal vagy karamell fagylalttal.

  

Forrás:bonappetit.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!