Kiborított körtetorta
Hozzávalók
6-8 személyre- 9 evőkanál sózatlan, szobahőmérsékletű vaj, plusz az edény kikenéséhez
- ¾ csésze plusz 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kukoricadara
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 csésze cukor
- 2 közepes körte
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 nagy tojás szétválasztva
- ½ csésze tej
- tejszínhab vagy karamell fagylalt (elhagyható)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.
2. Vajazzuk ki, és sütőpapírral béleljünk ki egy kerek sütőtálat.
3. Keverjük össze a lisztet, a darát, a sütőport és a sót egy kis tálban. ¼ csésze cukrot kezdjünk el melegíteni 2 evőkanál vízzel egy közepes lábosban egészen addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük magasabbra a fokozatot.
4. Keverés nélkül, lassan forraljuk fel a szirupot, néha megforgatva a lábost, 8-10 percen át, amíg a cukor sötét borostyánszínűvé válik.
5. Vegyük le a lábost a tűzhelyről, és adjunk hozzá egy evőkanál vajat, és keverjük simára. (Vigyázzunk, mert fröcskölhet!) Öntsük a karamellt az előkészített sütőtálba, és forgatva oszlassuk el.
6. Hámozzuk meg és magozzuk ki a körtéket, majd vágjuk őket ketté. Fektessük az asztalra, és hosszában vágjuk fel őket vékony, kb. 3 mm-es szeletekre.
7. Fektessük a körteszeleteket a karamellre, rá is lóghatnak egymásra.
8. Keverjük össze a maradék ¾ csésze cukrot, a 8 evőkanál vajat és a vanília kivonatot egy nagy tálban.
9. Elektromos habverővel keverjük habosra kb. 3 perc alatt.
10. Egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat, majd 3 részletben keverjük hozzá a lisztet, felváltva a kettéosztott tejjel.
11. Tiszta habverővel verjünk puha habot a tojás fehérjéből, majd emelve a fokozatot egészen addig, amíg kemény habbá válik.
12. A fehérje ¼ részét keverjük a tésztához, majd óvatosan forgassuk bele a többit is. Öntsük a tésztát a körtékre, és simítsuk el.
13. Süssük kb. 1 órán át, amíg a széle meg nem barnul, és tűpróba során már csak egész kevés morzsa ragad a tűre.
14. Rácson hagyjuk hűlni 30 percig. Egy vékony pengéjű kést futtassunk körbe a sütőformán, hogy fellazítsuk a tortát.
15. Borítsuk a tortát egy tányérra, és távolítsuk el a sütőpapírt. Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékletűen, ízlés szerint tejszínhabbal vagy karamell fagylalttal.
Forrás:bonappetit.com