Kedvenc karácsonyi menünk, 1.rész: Ünnepi joghurtos céklaleves
Most némi csillag formájú parmezános pirítós dobja fel ezt a selymes, krémes és gyönyörű színű levest, hogy az ünnepi asztal méltó ékévé váljon.
Hozzávalók
4 személyre- 60 dkg cékla
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagy csipet őrölt római kömény, só
- 1-1,2 l víz vagy zöldség alaplé
- 1 kis pohár natúr joghurt
- kenyér és parmezán sajt
Elkészítés
1. A céklákat meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Rádobjuk a céklát, átpirítjuk, római köménnyel és sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
2. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve puhára főzzük a zöldséget. Mikor megpuhult, még ízlés szerint utánafűszerezzük, majd botmixerrel krémesre törjük.
3. A joghurtot simára keverjük egy merőkanálnyi lével, fokozatosan a leveshez csorgatjuk, forralni már nem szükséges.
4. Tálalás előtt a kenyérszeleteket csillag alakú szaggatóval kiszúrjuk (a maradék kenyeret zsemlemorzsaként hasznosíthatjuk), és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. A parmezánt lereszeljük, megszórjuk a csillagokat, és rájuk olvasztjuk a sajtot. A levest a csillagpirítósokkal tálaljuk.