Tripán zöldborsós rizottó
Hozzávalók
- 2 mogyoróhagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
- 20 dkg rizottó rizs (kerek szemű, pl. arborio típusú)
- 1, 25 dl száraz fehérbor vagy Martini vagy másfajta száraz vermut
- 4 dl alaplé (hús vagy zöldség)
- 6 dkg parmezán
- 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 25 dkg friss pucolt zöldborsó héjastul
- tálaláshoz parmezánforgácsok (opcionális)
- egy kevés vaj
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
A hagymát három evőkanál olívaolaj és egy kevés vaj keverékén addig pirítjuk, amíg el nem kezd picit barnulni.
Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, két percig pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük az alkoholt és megvárjuk, hogy a rizs felszívja és teljesen elpárologjon.
Közben az alaplébe belefőzzük a friss zöldborsó héját, és ekkor hozzáadjuk rizshez a leves ¼ részét. Takarékra vesszük a hőt és lefedve addig főzzük, amíg a rizs teljesen beszívja. Ekkor ismét ¼ rész leves jön, amíg teljesen felszívódik. Megint ¼ rész leves, amíg ismét felveszi a rizs. Most jön hozzá a fagyasztott zöldborsóból készült zöldborsópüré, a friss borsó és az utolsó ¼ rész leves.
Levesszük a tűzről és legvégül belekeverjük a parmezánt. Egy-egy leves fázis után kb. 3-4 percet kell főzni a rizottót alacsony lángon. Összesen kb. 20 perc alatt készül el, hagymapirítással együtt.