Szuper mártogatós recept a hétvégére
Na ne értsetek félre, a humusz örök szerelem, a szimpla, csicseriborsó, tahini kombó, kevés fokhagymával, egy csipet római köménnyel, jó sok olívaolajjal. De még nekem se lehet itthon mindig tahinim! Konzerv téren egész jól felszerelt vagyok, bár az igazi humusz tudósok száraz csicseriborsóból készítik ezt a remekbe szabott krémet.
De mondom, én egy konzervből jól felszerelt háziasszony vagyok, és ami tényleg mindig van itthon, az a csicseriborsón kívül a konzerv darabolt paradicsom, kukorica, borsó, éééés, dobpergés, FEHÉRBAB! Imádom a hüvelyeseket, ha a konzervjeimből nem derült volna ki, és a gyerekeim is a nyomdokaimba léptek. Borsóval és babbal bármikor pillanatok alatt laktató, és finom vacsorát tudok prezentálni, amit pillanatok alatt tüntetnek el. Viszont most a humuszról volt szó, és arról, hogy nekem sem lehet mindig itthon tahinim.
Hát nem, viszont fehérbab konzervem igen, ami egyenes út egy humuszhelyettesítő mártogatóshoz, ami egyébként önmagában is megállja a helyét, és nem kell megalázni azzal, hogy csak humuszt helyettesít. Az alap a konzerv bab, és a levéből is egy kevés, olívaolaj, citromlé és fokhagyma, valamint innentől kezdve, ami itthon van.
Most épp kevés füstölt paprika, és egy csomó, megmaradt zöldfűszer. Aprítóba vele, és percek alatt kész a tökéletes mártogatós a ma esti mozizáshoz, a tortillacsipsz és zöldségek mellé jó is lesz. Gyorsan össze is dobom az alábbi recept szerint:
Hozzávalók
- 1 konzerv fehérbab
- 1 kk (füstölt) fűszerpaprika
- 1 tk citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- kb 1 ek olívaolaj
- zöldfűszerek
- (én most petrezselymet, mentát és kaprot használtam)
- só, bors
Elkészítés
1. A babot szűrd le, de tedd félre a levét.
2. Minden hozzávalót dobj egy késes aprítóba, és a léből adj hozzá 2 evőkanálnyit.
3. Keverd krémesre, néha kapard le a tál oldaláról ha szükséges.
4. Ha túl sűrű, adj hozzá még levet, vagy olajat.
5. Olívaolajjal megöntözve tálald.