„Szellemes” pizza
Dobd fel a klasszikus pizzát cuki mozzarella szellemekkel! Én most szalámis pizzát sütöttem, de persze a szellemek a sonkát és a gombát is kedvelik!
Hozzávalók
2 közepes pizzához- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1,5 teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sűrített paradicsom
- só
- fél kis ág rozmaring
- 1 kis ág oregánó
- 1 kis ág kakukkfű
- 1 marék bazsalikom
- 10 dkg vékonyra szeletelt szalámi
- 10 dkg fekete olajbogyó + a díszítéshez
- 15 dkg mozzarella
- zöld olajbogyó a díszítéshez
- egész borsszemek a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk), 2 részre osztjuk, mindből 1-1 pizzakorongot formázunk. 1-1 sütőlemezre helyezzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, felaprított fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés sót, a finomra aprított rozmaringot, az oregánó és a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és kevergetve, lassú tűzön összefőzzük. Végül a felcsíkozott bazsalikomot is hozzáforgatjuk.
Megkenjük a szósszal a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-nyi részt szabadon hagyunk. Kirakjuk a szalámival és a 10 dkg egészben hagyott olajbogyóval. A mozzarellát vékony karikákra vágjuk, és kirakjuk a pizzák tetejét úgy, hogy bőven hagyunk a sajtdarabok között helyett.
220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük a pizzákat. Kicsit pihentetjük, majd éles késsel kontúrt rajzolunk a szellemeknek. Végük felkarikázott zöld és fekete olajbogyókból és egész borsszemekből kialakítjuk a szellemek szemét.