Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Süssünk finom, meleg, bogyós gyümölcsös pitét!

Szerintünk ez az egyik legromantikusabb dolog, amit csinálhatunk ebben a hóesésben. És persze sütés után, az ablaknál állva megenni :)
2017. január 4.

Hozzávalók

  • 3 csésze liszt
  • 1 ¼ csésze vaj/margarin
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás felverve
  • 7 csésze friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs vegyesen
  • 1 evőkanál fehérecet
  • 6-8 evőkanál hideg víz
  • 2 korongnyi pitetészta
  • 1 csésze kristálycukor, plusz a szóráshoz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy tojás, villával felverve

Elkészítés

A tészta:

1. Tegyük a lisztet, a sót és a margarint a késes robotgép keverőtáljába, és dolgozzuk össze morzsássá.

2. Adjuk hozzá a tojást, az ecetet, és egy evőkanál vizet, és finoman keverjük össze.

3. Kanalanként adjuk hozzá a többi vizet is, amíg a tészta már elválik a tál oldalától. (Lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre.)

4. Finoman gyúrjunk a tésztából 3 golyót. A kezünkkel finoman lapítsuk őket koronggá.

5. Letakarva tegyük a korongokat a hűtőbe 30 percre vagy 15 percre a mélyhűtőbe. (Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, a fagyasztóban 3 hónapig eláll.)

6. Felhasználáskor vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk olvadni 10-15 percig.

7. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és sodrófával kezdjük el kinyújtani, a közepéről induljunk és kifelé dolgozzunk.

8. Addig nyújtsuk, amíg kb. 1-1.5 centivel nagyobb lesz a kör, mint a formánk átmérője.

9. Óvatosan emeljük át a tésztát a formába, és óvatosan nyomkodjuk bele.

10. Innentől az adott recept instrukciói szerint folytatjuk tovább.

 Bogyós pite:

1. Tegyük a gyümölcsöket, a cukrot, a citromlevet egy nagy lábosban, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.

2. Néha megkeverve főzzük 5-10 percig, amíg meleg és leveses lesz. (Ha nem elég édes még tehetünk hozzá cukrot.)

3. Kanalazzunk ½ csészényi gyümölcslevet egy tálba, és keverjük simára a keményítővel.

4. Lassan újra forraljuk fel a gyümölcsöket a lábosban, és öntsük hozzá a keményítős keveréket. Finoman keverjük össze, nehogy összetörjük a gyümölcsöket, és 2-5 perc alatt sűrítsük be.

5. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat.

6. Öntsük a keveréket a nyers pitetésztával kibélelt formába. Készítsünk tésztából a tetejére. A széleket nyomkodjuk össze. Finoman kenjük meg tojással a pite tetejét, és szórjuk meg cukorral.

7. 205 fokon süssük 40-45 percig. 25 perc után ellenőrizzük, és lazán tegyünk egy fóliát a tetejére, ha nagyon gyorsan barnulna.

8. Rácson hagyjuk hűlni néhány órát. Ha teljesen kihűlt, könnyen fel tudjuk szeletelni, de hűtőbe is tehetjük éjszakára, és másnap tálaljuk.

  

Forrás: tastesbetterfromscratch.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémes, gyümölcsös pite

Krémes, gyümölcsös pite

Amíg a vasárnapi ebéd elkészül addig a gyümölcsös, krémes pitére is biztosan van idő, egyszerűen, gyorsan kész, és abbahagyhatatlan.
Körtés-tökös pite

Körtés-tökös pite

Ha ősz, akkor tök. Tök sósan, tök édesen, de a krémlevest már mindenki unja, csak úgy simán bedobni a sütőbe meg tök snassz. Mit kezdjünk hát a tökkel? Először is süssünk belőle pitét: körtével, fahéjjal, dióval és roppanós tésztával, örüljünk a fűszeres süti illatnak és élvezzük az utolsó őszi napsugarakat.
Morzsás almáspite

Morzsás almáspite

Szuperegyszerű morzsás tészta, melyet most almával, legközelebb akármilyen más gyümölccsel elkészithetünk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.