Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Süssünk finom, meleg, bogyós gyümölcsös pitét!

Szerintünk ez az egyik legromantikusabb dolog, amit csinálhatunk ebben a hóesésben. És persze sütés után, az ablaknál állva megenni :)
2017. január 4.

Hozzávalók

  • 3 csésze liszt
  • 1 ¼ csésze vaj/margarin
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás felverve
  • 7 csésze friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs vegyesen
  • 1 evőkanál fehérecet
  • 6-8 evőkanál hideg víz
  • 2 korongnyi pitetészta
  • 1 csésze kristálycukor, plusz a szóráshoz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy tojás, villával felverve

Elkészítés

A tészta:

1. Tegyük a lisztet, a sót és a margarint a késes robotgép keverőtáljába, és dolgozzuk össze morzsássá.

2. Adjuk hozzá a tojást, az ecetet, és egy evőkanál vizet, és finoman keverjük össze.

3. Kanalanként adjuk hozzá a többi vizet is, amíg a tészta már elválik a tál oldalától. (Lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre.)

4. Finoman gyúrjunk a tésztából 3 golyót. A kezünkkel finoman lapítsuk őket koronggá.

5. Letakarva tegyük a korongokat a hűtőbe 30 percre vagy 15 percre a mélyhűtőbe. (Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, a fagyasztóban 3 hónapig eláll.)

6. Felhasználáskor vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk olvadni 10-15 percig.

7. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és sodrófával kezdjük el kinyújtani, a közepéről induljunk és kifelé dolgozzunk.

8. Addig nyújtsuk, amíg kb. 1-1.5 centivel nagyobb lesz a kör, mint a formánk átmérője.

9. Óvatosan emeljük át a tésztát a formába, és óvatosan nyomkodjuk bele.

10. Innentől az adott recept instrukciói szerint folytatjuk tovább.

 Bogyós pite:

1. Tegyük a gyümölcsöket, a cukrot, a citromlevet egy nagy lábosban, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.

2. Néha megkeverve főzzük 5-10 percig, amíg meleg és leveses lesz. (Ha nem elég édes még tehetünk hozzá cukrot.)

3. Kanalazzunk ½ csészényi gyümölcslevet egy tálba, és keverjük simára a keményítővel.

4. Lassan újra forraljuk fel a gyümölcsöket a lábosban, és öntsük hozzá a keményítős keveréket. Finoman keverjük össze, nehogy összetörjük a gyümölcsöket, és 2-5 perc alatt sűrítsük be.

5. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat.

6. Öntsük a keveréket a nyers pitetésztával kibélelt formába. Készítsünk tésztából a tetejére. A széleket nyomkodjuk össze. Finoman kenjük meg tojással a pite tetejét, és szórjuk meg cukorral.

7. 205 fokon süssük 40-45 percig. 25 perc után ellenőrizzük, és lazán tegyünk egy fóliát a tetejére, ha nagyon gyorsan barnulna.

8. Rácson hagyjuk hűlni néhány órát. Ha teljesen kihűlt, könnyen fel tudjuk szeletelni, de hűtőbe is tehetjük éjszakára, és másnap tálaljuk.

  

Forrás: tastesbetterfromscratch.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémes, gyümölcsös pite

Krémes, gyümölcsös pite

Amíg a vasárnapi ebéd elkészül addig a gyümölcsös, krémes pitére is biztosan van idő, egyszerűen, gyorsan kész, és abbahagyhatatlan.
Körtés-tökös pite

Körtés-tökös pite

Ha ősz, akkor tök. Tök sósan, tök édesen, de a krémlevest már mindenki unja, csak úgy simán bedobni a sütőbe meg tök snassz. Mit kezdjünk hát a tökkel? Először is süssünk belőle pitét: körtével, fahéjjal, dióval és roppanós tésztával, örüljünk a fűszeres süti illatnak és élvezzük az utolsó őszi napsugarakat.
Morzsás almáspite

Morzsás almáspite

Szuperegyszerű morzsás tészta, melyet most almával, legközelebb akármilyen más gyümölccsel elkészithetünk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.