Süssünk finom, meleg, bogyós gyümölcsös pitét!
Hozzávalók
- 3 csésze liszt
- 1 ¼ csésze vaj/margarin
- 1 teáskanál só
- 1 tojás felverve
- 7 csésze friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs vegyesen
- 1 evőkanál fehérecet
- 6-8 evőkanál hideg víz
- 2 korongnyi pitetészta
- 1 csésze kristálycukor, plusz a szóráshoz
- 1 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál vaj
- 1 nagy tojás, villával felverve
Elkészítés
A tészta:
1. Tegyük a lisztet, a sót és a margarint a késes robotgép keverőtáljába, és dolgozzuk össze morzsássá.
2. Adjuk hozzá a tojást, az ecetet, és egy evőkanál vizet, és finoman keverjük össze.
3. Kanalanként adjuk hozzá a többi vizet is, amíg a tészta már elválik a tál oldalától. (Lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre.)
4. Finoman gyúrjunk a tésztából 3 golyót. A kezünkkel finoman lapítsuk őket koronggá.
5. Letakarva tegyük a korongokat a hűtőbe 30 percre vagy 15 percre a mélyhűtőbe. (Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, a fagyasztóban 3 hónapig eláll.)
6. Felhasználáskor vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk olvadni 10-15 percig.
7. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és sodrófával kezdjük el kinyújtani, a közepéről induljunk és kifelé dolgozzunk.
8. Addig nyújtsuk, amíg kb. 1-1.5 centivel nagyobb lesz a kör, mint a formánk átmérője.
9. Óvatosan emeljük át a tésztát a formába, és óvatosan nyomkodjuk bele.
10. Innentől az adott recept instrukciói szerint folytatjuk tovább.
Bogyós pite:
1. Tegyük a gyümölcsöket, a cukrot, a citromlevet egy nagy lábosban, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
2. Néha megkeverve főzzük 5-10 percig, amíg meleg és leveses lesz. (Ha nem elég édes még tehetünk hozzá cukrot.)
3. Kanalazzunk ½ csészényi gyümölcslevet egy tálba, és keverjük simára a keményítővel.
4. Lassan újra forraljuk fel a gyümölcsöket a lábosban, és öntsük hozzá a keményítős keveréket. Finoman keverjük össze, nehogy összetörjük a gyümölcsöket, és 2-5 perc alatt sűrítsük be.
5. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat.
6. Öntsük a keveréket a nyers pitetésztával kibélelt formába. Készítsünk tésztából a tetejére. A széleket nyomkodjuk össze. Finoman kenjük meg tojással a pite tetejét, és szórjuk meg cukorral.
7. 205 fokon süssük 40-45 percig. 25 perc után ellenőrizzük, és lazán tegyünk egy fóliát a tetejére, ha nagyon gyorsan barnulna.
8. Rácson hagyjuk hűlni néhány órát. Ha teljesen kihűlt, könnyen fel tudjuk szeletelni, de hűtőbe is tehetjük éjszakára, és másnap tálaljuk.
Forrás: tastesbetterfromscratch.com