Sokmagvas buci, lencseburger és almás káposztasaláta
Hozzávalók
- Lencseburger káposztasalátával:
- 15 dkg főtt vagy konzerv lencse
- olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 90 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 70 g dió
- 1 db alma
- 20 dkg káposzta
- 1 szál sárgarépa
- 1 tk. fehérborecet
- 2 ek. majonéz
- Sokmagvas buci:
- 1/2 tk. útifűmaghéj
- 3 g chia mag
- 2 dl víz
- 1 db tojás
- 2 tk. só
- 2 csipet őrölt bors
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 20 g finomszemű zabpehely/zabkorpa
- 40 g szezámliszt
- 30 g lenmagliszt
- 1 ek. lenmag
- 1 ek. szezámmag
Elkészítés
Lencseburger káposztasalátával:
1. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megdinszteljük.
2. Egy nagyobb keverőtálban krumplinyomóval darabosra nyomkodjuk a már megfőzött vagy konzerv lencsét. Hozzákeverjük a közepes darabokra vágott diót, belekeverjük a tojást és a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, hozzátesszük a dinsztelt hagymákat, majd jó alaposan összekeverjük, és kis burgereket formázunk, amit olívaolajon megsütünk (mindkét oldalát 3-3 percig).
3. A coleslaw-hoz, vagyis a káposztasalátához összekeverjük a felszeletelt káposztát, az apró csíkokokra vágott sárgarépát és almát, és majonézzel, fehérborecetettel, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a pogácsa tetejére halmozzuk.
Sokmagvas buci:
1. Egy közepes tálban az útifűmaghéjat összekeverjük a chia maggal, ráöntünk egy deciliter vizet, és öt percre félretesszük, hogy a magok megszívják magukat.
2. Egy másik tálban habosra keverünk egy tojást.
3. Egy nagyobb keverőtálba tesszük a lenmaglisztet, a szezámlisztet, a lenmagot és a szezámmagot, két-három csipet sóval ízesítjük, és hozzátesszük a zabkorpát és a szódabikarbónát, ez utóbbi emeli meg a tésztát.
4. A száraz hozzávalókhoz hozzákeverjük a tojást, majd a megduzzadt, vizes magkeverék-masszából annyit, hogy gyúrható, de egy kissé ragacsos tésztát kapjunk.
5. Vizes kézzel zsemléket formázunk és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket. 220 fokon 30-35 percig sütjük őket, a sütőt közben ne nyitogassuk, mert összeesik a tészta.
6. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd lencseburgerrel és almás káposztasalátával tálaljuk.