Sertéskebab görögösen, tzatzikivel és serpenyős burgonyával
Legyen szó kerti sütögetésről vagy gyors serpenyős vacsoráról, a darálthús sokoldalú felhasználhatósága révén mindig jó választás. A receptben szereplő kebab magas minőségű PICK Friss Sertés darálthúsból készült. Ezek a húsok megbízható magyar alapanyagok, GMO-mentes termelésből, magas állatjóléti tanúsítással rendelkező telepekről származnak, a hízótakarmányt pedig antibiotikum-mentesség jellemzi. Grillre, sütőre, serpenyőre fel, még sokáig tart a nyár!
Hozzávalók
4 személyre- A kebabhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (60 dkg) PICK Friss Sertés darálthús, 30% zsírtartalommal
- 2-3 teáskanál gyros fűszerkeverék
- A serpenyős burgonyához:
- 500 g újburgonya
- 2-3 evőkanál olaj a sütéshez
- só, őrölt fekete bors
- A tzatzikihez:
- 1 db kígyóuborka
- só
- 40 dkg natúr görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- A tálaláshoz:
- 4 db pita
- tetszőleges saláta
Elkészítés
A kebabhoz a vörös- és fokhagymát megpucoljuk, és késes aprítóban finomra aprítjuk. A darálthúst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hagymákat és a gyros fűszerkeveréket (ha a fűszerkeverék nem tartalmaz sót, azt is teszünk hozzá), és alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk frissentartó fóliával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Amennyiben fa nyársakat (8 darabra lesz szükség) használunk, azokat 1 órára hideg vízbe áztatjuk.
Közben a körethez a burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd a krumplikat bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, ezután felcikkezzük. Tálalás előtt egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a burgonyacikkeket átpirítjuk rajta, közben sózzuk, borsozzuk.
Amíg pihen a hús, a tzatzikit is elkészítjük. A kígyóuborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd szűrőbe tesszük, finoman megsózzuk, és 15-20 percet állni hagyjuk. Ezután óvatosan kinyomkodjuk, majd összekeverjük a görög joghurttal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és a citromlével. Ízlés szerint még utánasózunk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
A pihentetett húst 8 egyenlő részre osztjuk, 1-1 gombócot formázunk belőlük, majd a gombócokat henger alakban rádolgozzuk az előkészített nyársakra. A kebabokat szabadtéri grillen, vagy serpenyőben, kevés felhevített olajon, vagy 200 °C-os sütőben, néha fordítva rajtuk átsütjük.
Tálalás előtt a pitákat grillen, kontakt grillsütőben, forró, száraz serpenyőben vagy kenyérpirítóban felmelegítjük. A kebabokat a serpenyős burgonyával, a tzatzikivel és a pitákkal tálaljuk.