Pancake, ahogy a legjobb
Szeretek újítani, de van ami mégis jó úgy, ahogy van. Pl. ilyen a klasszikus amerikai pancake, vagyis palacsinta, ami akkor a legjobb ízű, és akkor igazán puha, amikor íróval készül és vajon sül. És kérem, az unalomig ismert kép, amikor a palacsinták egymásrahalmozva aranylóan csillognak, mert a tetejükön vaj olvadozik, az oldalukon pedig juharszirup csurog, na, az tényleg az igazi. Az ember belevág a toronyba, pont úgy, hogy a falaton vaj is és szirup is legyen, és az egész nap jól indul. Vagy jól végződik, ha az ember vacsorára eszik reggelit.
Nem nagy tudomány, tényleg, néhány tipp:
- Író
- Vaj
- Ne keverd túl
- Ne süsd túl
És ennyi, keverd össze, süsd meg, forrón edd, és élvezd, mert így a legjobb!
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 ½ tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só
- ½ l író
- 2 nagy tojás
- 3 ek olvasztott vaj
- vaj a sütéshez
- a tálaláshoz vaj és juharszirup
Elkészítés
Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy nagyobb tálban. Az írót és a tojást egy kisebb tálban dolgozd össze, majd öntsd a száraz alapanyagokhoz és keverd össze, de épp csak addig, míg nagyjából összekeveredik, és nem baj, ha csomós.
Ekkor a vajat is öntsd hozzá, keverj rajta még hármat, majd tedd félre míg vajat hevítesz egy serpenyőben. Nagyjából fél merőkanálnyi kupacokat merj a serpenyőbe, és süsd addig, míg buborékok nem jelennek meg a tetején. Ekkor fordítsd meg, és süsd még 1 percig.
Jó ötlet langyos sütőbe tenni, hogy ne hűljön ki, míg a többit sütöd. Vajjal és juharsziruppal tálald, forrón.