Olasz lencseleves
Hozzávalók
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma, kockára vágva
- 2 nagy répa megpucolva, kockára vágva
- 2 zellerszár, kockára vágva
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 7-8 csésze zöldség vagy csirke alaplé
- 1 csésze lencse, leöblítve (zöld, vörös, vagy barna)
- 425g sült paradicsom, felkockázva
- 2 babérlevél
- ¼ teáskanál szárított kakukkfű
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- egy csipet piros paprika pehely
- 2 csésze nagyobb darabokra vágott kelkáposzta
- lehetséges levesbetétek: frissen reszelt parmezán, finomra vágott petrezselyem vagy bazsalikom
Elkészítés
- Kezdjük el közepes lángon melegíteni az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, és néha megkeverve pároljuk 6-7 percig, amíg a hagyma puha és üveges lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig, amíg megérezzük az illatát.
- Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a lencsét, a paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a borsot, pirospaprikát, és jól keverjük össze. Lassan forraljuk fel.
- Vegyük vissza a hőfokot, és félig fedjük le a lábost. Gyöngyözve forrva főzzük 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul és teljesen átfő. Néha keverjük meg.
- Keverjük hozzá a kelkáposztát, és főzzük 5 percig, amíg a zöld levelek megpuhulnak.
- Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a babérleveleket.
- Melegen, a kiválasztott levesbetéttel tálaljuk.
- Hűtőszekrényben lezárva 3 napig, mélyhűtőben 3 hónapig eláll.
Megosztom barátaimmal