Nagyon finom nyári zödborsófőzelék
Nyár nem telhet el zöldborsó nélkül. Nagy igazság, nem? Bármi van, egyszercsak megjelennek a zsenge zöldborsóhüvelyek, és maradnak is egy ideig. Az első darabok a legzsengébbek, a gyerekekkel nyersen csipegetjük ki a hüvelyekből, és ezekből szoktam azt a zöldborsólevest is készíteni, amelyik épp csak blansírozva van mentával, leturmixolom, átpasszírozom, és egy tiszta levet kapok, amit hűtve szoktunk enni borsócsírával, néha zöldalmakockákkal. Nagy elegáns, sőt, mondhatni, flancos leves, kis poharakban akár inni is lehet.
A következő fázis a még mindig új, de már nem annyira vajpuha borsó. Ebből a szokásos, magyaros zöldborsóleves mellett (jó vajgaluskával, de finom is az!) már zöldborsófőzelék is készül, de nem a menzán megszokott, habart fajta. Ez a zöldborsófőzelék először is, zöld, másodszor: nagyon zöldborsó ízű, harmadszor: sokkal kevesebb alapanyagot igényel, negyedszer: gluténmentes, ötödször: akár vegán is lehet, így laktózmentes is. Ja, és hatodszor: egészségesebb, mint a hagyományos verzió!
A titok az, hogy önmagával sűrítem, és nem habarom liszttel, a krémességet pedig vagy tejtől, vagy magtejtől kapja, amivel leturmixolom. A főzés csak egy kicsit körülményesebb, de szerintem simán megéri.
Hozzávalók
- 1 kg zöldborsó
- 3 vastagabb szál újhagyma
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- kb 3 dl tej (igény szerint)
- petrezselyem (elhagyható)
Elkészítés
Tisztítsd meg és karikázd fel az újhagymát, majd dobd a lábosban hevített olajra. Ha már megpuhult, akkor dobd rá a zöldborsót is, keverd át, majd öntsd fel a tejjel és annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forrald fel, majd főzd kb 5 percig, míg megpuhul. Ekkor merőkanállal szedd ki belőle a zöldborsó felét és tedd félre, a többit pedig botmixerrel pürésítsd. Higíthatod további tejjel, vagy vízzel. Add hozzá a borsót (és a petrezselymet, ha használsz), és a végleges sűrűséget csak ekkor állítsd be. Csak a végén sózd és borsozd, ízlés szerint, majd tálald forrón a szokásos feltétekkel.