Narancsos édesköménykrémleves
Hozzávalók
4 személyre- 6 dkg vaj
- 3 szál újhagyma, felkarikázva
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 narancs húsa, kifilézve
- 2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva
- 1 narancs leve
- 1,2 liter szárnyas-, vagy zöldségalaplé
- só
- bors
- ½ citrom leve
Elkészítés
A vaj felén puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az édesköményt felkockázzuk, és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édekömény teljesen megpuhul. Robotgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hidegen hozzáadjuk vaj másik felét, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.
Tálalhatjuk úgyis, hogy zöldséggyaluval egész vékonyra gyalulunk egy fél édesköményt, majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére tesszük a nyers, marinált édesköményt, majd rámerjük a levest. Meglocsoljuk olívaolajjal, és ekkor is megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.