Körtés, mandulakrémes pite
Hozzávalók
- Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- só
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- Körtéhez:
- 3 nagy érett, zamatos körte
- cukor
- fahéj
- citromlé
- Mandulakrém
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált mandula
- 2 tk liszt
- 1 tk étkezési keményítő
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- mandulaaroma, kivonat vagy mandulalikőr
Elkészítés
A liszthez reszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk és közben hozzáadjuk a porcukrot is. Majd a morzsához mehet a tojás, és azzal is gyorsan összedolgozzuk. A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk, fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából. Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.
A körtéket meghámozzuk. A vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével. Végül hozzáadjuk a darált mandulát és egy kevés lisztet étkezésikeményítőt és egy csipet sót, és továbbkeverjük. Amikor a krémet összekevertük a legvégén hozzácsepegtetünk mandula kivinatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.
A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük. 180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre, pirosra sül.