Hideg, paradicsomos gazpacho
Adásban volt: 2013. August 2.
A recepthez tartozó videó
Az egyik legjobb, ami paradicsommal nyáron történhet: a hideg gazpacho.
2016. June 11.
Hozzávalók
2-4 adag- 60 dkg érett paradicsom
- 2 szelet (10dkg) fehér kenyér, héj nélkül
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk sherry ecet
- 3 ek jó minőségű, gyümölcsös olívaolaj
- só
- víz
- Tetejére: pármai jellegű vagy feketeerdő sonka
Elkészítés
A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk.
A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. Egy nagy tálba tesszük a paradicsommal együtt. Tiszta kézzel összenyomkodjuk, hogy a paradicsom teljesen elkeveredjen a kenyérrel, és az magába szívja a levét. Fóliával letakarjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Sózzuk, meghintjük csipet porcukorral, hozzáadunk egy gerezd lereszelt fokhagymát.
Robotgépbe tesszük, és magas fokozaton simára pürésítjük. Hozzáadjuk a sherry ecetet és az olívaolajat. Szükség szerinti mennyiségű, jeges vízzel hígítjuk.
Néhány órára behűtjük, jéghidegen tálaljuk. Előző nap is elkészíthető. Ha nagyon besűrűsödik, további vízzel hígítjuk.
Megosztom barátaimmal