Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fokhagymás oldalas köményes tört burgonyával és tzatzikivel

Adásban volt: 2016. május 19.
A recepthez tartozó videó
Igazi magyaros fogás: sült oldalas tört burgonyával. Az elkészítése roppant egyszerű. Adjunk hozzá krémes, sűrű igazi nyári tzatziki salátát.
2016. május 21.

Hozzávalók

  • Oldalas:
  • 1 kg oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kacsazsír

  • bors
  • 1,5 dl fehérbor
  • Tört burgonya:
  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg kacsazsír
  • egész köménymag
  • Tzatziki:
  • 2 db kígyóuborka
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl tejföl
  • kapor
  • fokhagyma
  • oregánó
  • citrom

Elkészítés

Az oldalast 2-3 cm szélességű csíkokra vágjuk, alaposan besózzuk és frissen őrölünk rá borsot, majd olvasztott kacsazsíron egy öntöttvas edényben körbepirítjuk. Ha megpirultak, hozzáadjuk egészben a fokhagyma gerezdeket és a vöröshagyma felét kettőbe vágva. Felöntjük a fehérborral. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, akkor lesz jó, mikor a csont szinte magától leválik a húsról.

Tört burgonya

A körethez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben kifőzzük.
A vöröshagyma másik felé felszeleteljük és forró serpenyőben, olvasztott kacsazsíron kipattogtatjuk a köménymagot. Ezután jöhet bele a felszeletelt hagyma, amit aranybarnára karamellizálunk.
A megfőtt krumplit a hagymához adjuk, kevés főzővíz is mehet bele, majd összenyomkodjuk, törjük a krumplit.

Tzatziki

A joghurtot egy szűrőben előre lecsöpögtetjük.
Az uborkákat meghámozzuk és kikaparjuk a vizesebb, magos részét és lereszeljük. Alaposan besózzuk és legkevesebb fél órát állni hagyjuk.
Az uborkáról egy szűrőn lecsöpögtetjük a levét, ki is nyomkodhatjuk. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, megszórjuk borssal és kevés citromlevet öntünk rá. Rákanalazzuk a lecsöpögtetett joghurtot és  tejfölt. Beleszórjuk a friss oregánót és a felaprított kaprot. Alaposan összekeverjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sült oldalas vargányás rizottóval

Sült oldalas vargányás rizottóval

A hagyományos magyar és olasz konyha találkozása egy tányéron: az eredmény pedig egy testes, férfias fogás. A rizottó és az oldalas elkészítése egyaránt időigényes, ha nem kapkodjuk el, igazi ízbomba lesz a jutalom.
Palócos sült oldalas

Palócos sült oldalas

Az egyik legjobb dolog, ami egy oldalassal történhet: palócosan, zöldbabbal, paradicsommal és fokhagymával omlósra párolódik. Újabb darab F. Nagy Angéla legsikeresebb receptjei közül.
Kínai sült oldalas

Kínai sült oldalas

Ez a ropogósra sült oldalas mézes, gyömbéres, fokhagymás paradicsomos pácban készül, és nem lehet elég sokat készíteni belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.