Fokhagymás oldalas köményes tört burgonyával és tzatzikivel
Hozzávalók
- Oldalas:
- 1 kg oldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg kacsazsír
- só
- bors
- 1,5 dl fehérbor
- Tört burgonya:
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg kacsazsír
- egész köménymag
- Tzatziki:
- 2 db kígyóuborka
- 2 dl joghurt
- 2 dl tejföl
- kapor
- fokhagyma
- oregánó
- citrom
Elkészítés
Az oldalast 2-3 cm szélességű csíkokra vágjuk, alaposan besózzuk és frissen őrölünk rá borsot, majd olvasztott kacsazsíron egy öntöttvas edényben körbepirítjuk. Ha megpirultak, hozzáadjuk egészben a fokhagyma gerezdeket és a vöröshagyma felét kettőbe vágva. Felöntjük a fehérborral. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, akkor lesz jó, mikor a csont szinte magától leválik a húsról.
Tört burgonya
A körethez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben kifőzzük.
A vöröshagyma másik felé felszeleteljük és forró serpenyőben, olvasztott kacsazsíron kipattogtatjuk a köménymagot. Ezután jöhet bele a felszeletelt hagyma, amit aranybarnára karamellizálunk.
A megfőtt krumplit a hagymához adjuk, kevés főzővíz is mehet bele, majd összenyomkodjuk, törjük a krumplit.
Tzatziki
A joghurtot egy szűrőben előre lecsöpögtetjük.
Az uborkákat meghámozzuk és kikaparjuk a vizesebb, magos részét és lereszeljük. Alaposan besózzuk és legkevesebb fél órát állni hagyjuk.
Az uborkáról egy szűrőn lecsöpögtetjük a levét, ki is nyomkodhatjuk. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, megszórjuk borssal és kevés citromlevet öntünk rá. Rákanalazzuk a lecsöpögtetett joghurtot és tejfölt. Beleszórjuk a friss oregánót és a felaprított kaprot. Alaposan összekeverjük.