Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Csirke gombával és óriás krutonnal

2016. október 2.

Hozzávalók

4 személyre
  • 8 bőrős csirke darab (ízlés szerint lehet mell, felsőcomb, alsócomb, szárny)
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál sózatlan vaj
  • 4 vastag szelet, rusztikus kenyér
  • 340g gombamix (sitake, crimini, stb.) kis darabokra tépkedve
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 ½ csésze alacsony sótartalmú csirke alaplé
  • ¼ csésze szobahőmérsékletű tejföl
  • Tabasco szósz
  • ¼ csésze finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.

2.  Bátran sózzuk és borsozzuk meg a csirkedarabokat.

3.  Közepes fokozaton melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben.

4. Tegyük bele a csirkedarabokat a serpenyőbe, bőrös oldalukkal lefelé, és süssük aranybarnára, 10-12 perc alatt. Tegyük tányérra.

5. Tegyük a kenyérszeleteket a serpenyőbe, és néha lenyomkodva süssük 5-8 percig, félidőben fordítsuk meg. Tegyük ki egy tálaló tálra.

6. Tegyük a maradék 2 evőkanál vajat és a gombákat egy serpenyőbe, sózzuk és borsozzuk. 5-8 perc alatt pirítsuk meg a gombát, gyakran keverjük meg.

7. Adjuk hozzá a hagymát és a kakukkfüvet, és 5 perc alatt, és kevergetve, pároljuk üvegesre a hagymát.

8. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze, és folytassuk a főzést, amíg a hagyma meg nem pirul.

9. Adjuk hozzá a bort, és főzés közben kevergetve szedjük fel a leragadt darabokat, egészen addig, amíg a serpenyő már szinte száraz lesz.

10. Öntsük bele az alaplevet, és tegyük vissza a húsdarabokat a serpenyőbe, a bőrös oldalukkal felfelé.

11.  Lassan forraljuk fel. Tegyük be a serpenyőt a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük át a csirkét. Tegyük a csirkéket a kenyérszeletekre.

12. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és sűrítsük be a húslevet.

13. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a tejfölt.

14. Fűszerezzük sóval, borssal, tabascoval.

15.Vegyük ki a kakukkfű ágakat, és kanalazzuk a szószt a húsra. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.

  

Forrás: bonappetit.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gombapaprikás tejfölös nokedlivel

Gombapaprikás tejfölös nokedlivel

A legmagyarosabb vegetáriánus ételünk: éljen a gombapaprikás!
Spenótos, chilis laskagomba, szójás csirkemellel

Spenótos, chilis laskagomba, szójás csirkemellel

Keleties csirkemell és izgalmas "főzelékes" körete nagyjából 10 perc alatt elkészül. Nyári grillpartik sztárja!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.