Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Csirke gombával és óriás krutonnal

2016. October 2.

Hozzávalók

4 személyre
  • 8 bőrős csirke darab (ízlés szerint lehet mell, felsőcomb, alsócomb, szárny)
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál sózatlan vaj
  • 4 vastag szelet, rusztikus kenyér
  • 340g gombamix (sitake, crimini, stb.) kis darabokra tépkedve
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 ½ csésze alacsony sótartalmú csirke alaplé
  • ¼ csésze szobahőmérsékletű tejföl
  • Tabasco szósz
  • ¼ csésze finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.

2.  Bátran sózzuk és borsozzuk meg a csirkedarabokat.

3.  Közepes fokozaton melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben.

4. Tegyük bele a csirkedarabokat a serpenyőbe, bőrös oldalukkal lefelé, és süssük aranybarnára, 10-12 perc alatt. Tegyük tányérra.

5. Tegyük a kenyérszeleteket a serpenyőbe, és néha lenyomkodva süssük 5-8 percig, félidőben fordítsuk meg. Tegyük ki egy tálaló tálra.

6. Tegyük a maradék 2 evőkanál vajat és a gombákat egy serpenyőbe, sózzuk és borsozzuk. 5-8 perc alatt pirítsuk meg a gombát, gyakran keverjük meg.

7. Adjuk hozzá a hagymát és a kakukkfüvet, és 5 perc alatt, és kevergetve, pároljuk üvegesre a hagymát.

8. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze, és folytassuk a főzést, amíg a hagyma meg nem pirul.

9. Adjuk hozzá a bort, és főzés közben kevergetve szedjük fel a leragadt darabokat, egészen addig, amíg a serpenyő már szinte száraz lesz.

10. Öntsük bele az alaplevet, és tegyük vissza a húsdarabokat a serpenyőbe, a bőrös oldalukkal felfelé.

11.  Lassan forraljuk fel. Tegyük be a serpenyőt a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük át a csirkét. Tegyük a csirkéket a kenyérszeletekre.

12. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és sűrítsük be a húslevet.

13. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a tejfölt.

14. Fűszerezzük sóval, borssal, tabascoval.

15.Vegyük ki a kakukkfű ágakat, és kanalazzuk a szószt a húsra. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.

  

Forrás: bonappetit.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!