Csirke gombával és óriás krutonnal
Hozzávalók
4 személyre- 8 bőrős csirke darab (ízlés szerint lehet mell, felsőcomb, alsócomb, szárny)
- só, frissen őrölt bors
- 4 evőkanál sózatlan vaj
- 4 vastag szelet, rusztikus kenyér
- 340g gombamix (sitake, crimini, stb.) kis darabokra tépkedve
- 1 kis fej hagyma, apróra vágva
- 4 ág kakukkfű
- 2 evőkanál liszt
- 1 ½ csésze alacsony sótartalmú csirke alaplé
- ¼ csésze szobahőmérsékletű tejföl
- Tabasco szósz
- ¼ csésze finomra vágott petrezselyem
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.
2. Bátran sózzuk és borsozzuk meg a csirkedarabokat.
3. Közepes fokozaton melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben.
4. Tegyük bele a csirkedarabokat a serpenyőbe, bőrös oldalukkal lefelé, és süssük aranybarnára, 10-12 perc alatt. Tegyük tányérra.
5. Tegyük a kenyérszeleteket a serpenyőbe, és néha lenyomkodva süssük 5-8 percig, félidőben fordítsuk meg. Tegyük ki egy tálaló tálra.
6. Tegyük a maradék 2 evőkanál vajat és a gombákat egy serpenyőbe, sózzuk és borsozzuk. 5-8 perc alatt pirítsuk meg a gombát, gyakran keverjük meg.
7. Adjuk hozzá a hagymát és a kakukkfüvet, és 5 perc alatt, és kevergetve, pároljuk üvegesre a hagymát.
8. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze, és folytassuk a főzést, amíg a hagyma meg nem pirul.
9. Adjuk hozzá a bort, és főzés közben kevergetve szedjük fel a leragadt darabokat, egészen addig, amíg a serpenyő már szinte száraz lesz.
10. Öntsük bele az alaplevet, és tegyük vissza a húsdarabokat a serpenyőbe, a bőrös oldalukkal felfelé.
11. Lassan forraljuk fel. Tegyük be a serpenyőt a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük át a csirkét. Tegyük a csirkéket a kenyérszeletekre.
12. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és sűrítsük be a húslevet.
13. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a tejfölt.
14. Fűszerezzük sóval, borssal, tabascoval.
15.Vegyük ki a kakukkfű ágakat, és kanalazzuk a szószt a húsra. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
Forrás: bonappetit.com