Csillogjon a karácsony – csillagkenyér recepttel
Nehezen állt össze ez a Karácsony, mármint ajándékilag, és rohanósra is sikerednek ezek az utolsó napok. De még ha így is van, a családunkban van egy hagyomány, ami ugyan nem sok generációs, mert én kezdtem el, de négy éve töretlen a lelkesedés, és mindig jut rá idő. Ez a csillagkenyér, amit ilyenkor mindig megsütök, és a kezdeti szerény egy darab mára legalább néggyé duzzadt, mert ajándékba, ide-oda mindenkinek sütök.
Én, aki nem szeretem a pepecs munkát jól bevállaltam ezt a remekművet. Nem elég, hogy kelt tészta, még formázgatni is kell, bár kétségtelenül könnyebb, mint aminek látszik. És tudom, nem éppen kedvcsinálóan írom le a folyamatot, de bízom benne, hogy egyrészt nem mindenki ilyen türelmetlen, mint amilyen én vagyok, másrészt, hogy már csak a kép alapján is, de miattam is elhiszitek, hogy ez egy isteni dolog, amit tényleg érdemes legalább ünnepnapokra megcsinálni. Azt már megtanultam, hogy erre nincs idő aznap, amikor öt másik ételt készítek az esti vacsorához, de a Karácsonyt megelőző napokban akár gyerekkel is szívesen elvagyok vele.
Annál is inkább, mert a tészta alkalmas arra, hogy édesen, és sósan is el lehessen készíteni ezt a kenyeret. Tehát van, hogy így, csokisan, kakaósan csinálom, ahogy most is megadom a receptet, vagy fahéjasan,vagy esetleg lekvárral, de van, hogy pl. zöldfűszereket keverek össze reszelt sajttal, vagy csilit és római köményt adok tejfölhöz, amúgy mexikóiasan, és azt teszem a rétegek közé. Rétegek közé? Csillag? Na majd megértitek…
Hozzávalók
- A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 5 dkg burgonykeményítő
- 1 ½ dl langyos tej
- 6 dkg puha vaj
- 1 tasak instant élesztő
- 1 csipet cukor
- ha sós a kenyér akkor 1 tk só, ha édes akkor 1 csipet
- A csokis-kakaós töltelékhez:
- Ahogy egy kakaós csigánál, itt is érdemes vajjal elkeverni a kakóport és a cukrot, ennek az aránya ízlésfüggő. Vajból kb 10-15 dkg lesz szükség a három réteg megkenéséhez.
- Én még ét, sőt, olykor fehér csoki darabokat is dobálok a tésztába.
- A kenéshez 1 felvert tojás kell
Elkészítés
A tésztához minden alapanyagot tegyél egy dagasztókaros robotgépbe, majd alacsony sebességen dolgozd össze. A burgonyakeményítőtől nagyon lágy lesz a tészta, de ezt kihagyhatod, vagy tehetsz helyette lisztet is. Ha túl ragacsos, nyúlós lenne, adj hozzá még lisztet, de ez alapvetően egy viszonylag lágy tészta kell, hogy legyen. Meleg helyre tedd félre kelni kb 1 órát, míg duplájára nem nő. Közben olvaszd meg a vajat, mejd keverd el a porcukorral és a kakóval. Ezután oszd a megkelt tésztát négy részre, és nyújtsd egy kb 12-15 cm átmérőjű kör formára az első darabot. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg a töltelék harmadával a szélén kb 1 cm-t hagyva, nyújtsd ki a következő adag tésztát, majd fedd be, kend meg, és így tovább, míg az utolsó körrel be nem fedted. Állíts egy poharat a kör közepére, vagy csak jelöld meg vele a tésztát, majd azt a részt kihagyva vágd 4 cikkre a kört, majd ezeket a negyedeket felezd tovább, majd újra felezd, azaz vágd 16 egyenlő cikkre a kört. Fogj meg 2 egymás melletti cikket, majd mindkettőn tekerj kettőt egymástól kifelé. A végénél csippentsd össze (segítenek a fotók), és dolgozd el a szélét, hogy szép hegyes csillagcsücsköt kapj. Így járj el a többi párral is, hogy végül egy nyolcágú csillagod legyen.
Tedd félre kelni kb 15-20 percig, közben melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Ha megkelt, kend meg a felvert tojással, majd mehet sütőbe kb 25 percre, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tálalás előtt kissé hagyd kihűlni, frissen a legjobb.