A konyha Poirot-ja – a sültkrumpli
Az USA-ban a sültkrumpli úgy járt, mint Monsieur Poirot szinte minden egyes Agatha Christie regényben: ráfogják, hogy francia, amit a belga magándetektív indignáltan kér ki magának. Ugyanis belgák (és a fél világ) szerint a french fries neve valójában belgian fries kéne, hogy legyen. Mindenesetre Belgiumban nemzeti ételként tartják számon a sültkrumplit, és művelik is számtalan, kifejezetten erre szakosodott helyen.
Elismerve, hogy számos elkészítési variáns létezik akár kishazánkban is a héjastól sütésen át a tepsiben, sütőben befejezésig, jó választásnak tűnik megvizsgálni a belgák kialakított és fejlesztett folyamatot, ha a tökéletes felé szeretnénk közelíteni.
Hozzávalók
- krumpli
- olaj
- só
Elkészítés
A (lehetőleg lisztes, esetleg sárga héjú) burgonyát meghámozzuk, 1 centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket is 1 centis hasábokra.
A hasábokat néhányszor cserélt vízfürdőbe áztathatjuk, hogy lecsökkenjen a keményítőtartalom, ezzel is fokozva a ropogósságot.
Kis adagokban sütjük a krumplit160 fokosra hevített olajban, mérettől függően 5-7 percig. Óvakodjunk túl nagy adagot egyszerre sütni, mert az lehűtheti az olajat.
Az így elősütött krumplit fél óra papírtörlőn történt pihentetés után 190 fokra hevített olajban 2-3 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
Ha így járunk el, belül puha, kívül ropogós sültkrumplihoz jutunk.
És mit ne tegyünk, ha jót akarunk?
– Ne vágjuk túl vékonyra, mert nem lesz puha a belseje!
– Nagyon szabálytalanra sem, mert amíg a vastagabb vége megsül, a vékonyabbik meg is éghet.
– Az első sütésnél ne várjuk meg, hogy megbarnuljon!
– Ne takarjuk le sütés közben, mert megpuhul!
– Ugyanezért ne is sózzuk meg, csak ha már megsült!