Variációk palacsintára – ezt a 6 klassz verziót muszáj kipróbálnod idén nyáron
2020. July 29.A klasszikus vékony, „tekerhető” palacsinta az egyik legjobban variálható alaprecept. Készíthetjük édesen vagy sósan, tölthetjük, rakhatjuk, csúsztathatjuk, hogy csak a legismertebbeket említsük. És persze vegyük figyelembe az évszakokat is! Amíg télen annyira jól tud esni néhány almás-fahéjas palacsinta, addig a nyárnak is megvannak a maga palacsinta ízei. 6 tuti befutót hoztunk.
Karibi hangulatban
Ha meghalljuk, hogy „karibi hangulat”, mi jut elsőre az eszünkbe? Hát persze, hogy a kókusz és az ananász! Főzzünk kókuszos pudingot, közben pedig pucoljunk meg pár karika friss ananászt. Vágjuk a gyümölcsöt kis kockákra, keverjük a pudingba. Töltsük meg a krémmel a palacsintákat. Plusz tipp: szórjuk meg a tetejüket pirított kókuszcsipsszel!
Bécsi, de gyümölcsös
A túrókrémmel töltött, tejszínes-vaníliás keverékkel besütött palacsintát senkinek sem kell bemutatni, az egyik legfinomabb desszert. Viszont mi lenne, ha ezúttal gyümölcsös túrókrémet töltenénk a palacsintákba? Ribizlivel, áfonyával, málnával és meggyel is szuper lesz.
1 gombóc fagyi sosem árt
A forró – vagy legalábbis meleg – palacsinta és töltelék, valamint a jéghideg fagyi találkozása csak jó lehet. Vágjunk cikkekre néhány őszibarackot, kevés mézzel és vaníliával pároljuk puhára. Kanalazzuk a palacsintákra, hajtsuk négybe, majd tegyünk melléjük 1-1 gombóc vaníliafagyit. Tálaljuk azonnal!
Pizza-palacsinta
Térjünk át a sós verziókra! A mi egyik kedvencünk a pizzás. Ehhez nem kell mást tennünk, mint sűrű paradicsommártást főznünk fokhagymával és friss zöldfűszerekkel, például bazsalikommal és oregánóval. A palacsintákat tekerjük fel 1-1 szelet sonkával és vékonyra vágott mozzarellával, rétegezzük kiolajozott, paradicsommártással vékonyan kikent sütőtálba. Kenjük meg a többi mártással, a tetejére pedig tépkedjünk bőven mozzarellát. Mehet is 20 percre a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
Francia lecsó
Igen, miért ne! Készítsünk serpenyős francia lecsót paradicsomból, paprikából, padlizsánból és cukkiniből. Töltsük palacsintákba, formázzunk mindből 1-1 batyut. Ha van kedvünk, tejföllel tálalhatjuk.
Mintha lángost ennénk
A fokhagymás-tejfölös, sok-sok reszelt trappista sajttal megszórt lángos sosem fog kimenni a divatból. Ha nem szeretnénk kelt tésztákkal bajlódni és bő olajban sütni, csempésszük a kedvenc lángosunk ízét palacsintába! Kenjük meg fokhagymás tejföllel, reszeljünk rá sajtot, majd tekerjük fel.