Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Most akkor a sajt egészséges vagy sem?

2023. January 10.

Noha számos aggasztó hír napvilágot látott a közelmúltban a sajt magas telítetlen zsír-szintjével kapcsolatban, a szakemberek többsége egyetért abban, hogy mégis csak érdemes sajtot fogyasztani.

A kutatók a csak „francia paradoxonként” emlegetett jelenséget vizsgálták: a tényt, hogy a franciák körében nem magasabb a szívbetegségek aránya, mint más európai országokban, noha a franciák köztudomásúan ipari mennyiségű sajtot fogyasztanak.

„Nem ítélhetünk meg egyetlen élelmiszert sem kizárólag a tápanyagtartalma alapján, mivel jótékony hatásuk jórészt attól függ, milyen egyéb étel társaságában fogyasztjuk azt. A sajt például sokkal kevésbé van negatív hatással a vér koleszterinszintjére, mint ahogyan arra a telített zsírok arányából következtetni lehetne”

– mondja Hanne Bertram dietieikus kutató.

Kutatásából kiderül, hogy a sajtot változatos, zöldségben gazdag ételek társaságában fogyasztjuk, fehérjetartalma miatt kimondottan egészséges. Igen fontos tulajdonsága, hogy segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért kár volna pusztán a negatív hírek miatt száműzni étrendünkből – a mértékre persze itt is figyelnünk kell.

Mozzarella sajtkultúrával is készülhet sör! Mutatjuk az izgalmas eredményt

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!