Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Miért (de tényleg, miért) szőrös az őszibarack?

Olvass tovább, minden kiderül!
2017. August 2.

Elmondhatom, hogy a kedvenc gyümölcsöm az őszibarack. Sőt, ha lehet fokozni, akkor az őszibarackból is a fehér húsú, és ha még tovább megyek, akkor a lapos, vagy japán barack. És bár tudom, hogy génállomány szerint a nektarin és az őszibarack között csak a héjért felelős gének különböznek, azért nem ugyanaz a kettő, valljuk be.

Ez ugyanis nekem egy probléma, mármint a héj. Kiráz a hideg a szőrős héjtól, és az élet megmagyarázhatatlanul kínzó kérdései között tartom számon, hogy miért, de miért szőrös a barack. Miért kell ennek így lennie, miért kell, hogy akadály háruljon közém és az imádott barackom közé? Most már tudom, és némileg megnyugtat a válasz…

A kis szőrök védelemre szolgálnak. Mosásnál is jól látható, hogy a víz nehezebben jut el a húshoz, nem áztatja át egykönnyen a héjat, inkább összegyűlik a felszínén kis cseppek formájában. Ez a szőrnek tudható be. És ha tudnád, hogy a boltban kapható barackok fele olyan szőrösek sincsenek, mint a piaciak, vagy éppen a frissen szedett barackok! A fán ugyanis az egyébként igen vékony héjat támogatja meg ez az ezernyi kis szál, ami a nedvességet a gyümölcsön belül tartja, vagyis véd a kiszáradástól, ezzel egy időben kívül is tartja azt, véd a kisebb esőtől, harmattól, és így megelőzi az idő előtti rohadást. Sőt a apróbb rovaroknak, kártevőknek akár akadályul is szolgálhat az egyenetlen felszín, ami miatt kisebb kedvvel támadják meg a fejlődő gyümölcsöket.

Az pedig, hogy miért kevésbé szőrös a bolti barack, csupán miattunk, vásárlók miatt van. Különböző technikákkal, mosással, nagyon enyhe dörzsöléssel ugyanis könnyen eltávolíthatók ezek a kis szőrszálak, amelyeket – rajtam kívül is, ezek szerint – sokan nem szeretnek. És ha még így sem jó a héj, akkor egy kis áldozattal viszonylag könnyen meg lehet hámozni a barackot. Az igazán érett daraboknak szinte csak le kell húzni a héját, a kevésbé érett barackokat pedig csak le kell forrázni kb. fél percig, majd jeges vízbe helyezni, és máris lehúzhatóvá válik a héja. És ha nem vagy ilyen válogatós, mint én, akkor akár (szó szerint), szőröstől-bőröstül is megeheted, vagy… ehetsz nektarint!

Sára barack 1

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Puha barack egy pillanat alatt

Puha barack egy pillanat alatt

Mutatjuk a trükköt
Őszibarack fagylaltkehely - egészségesen

Őszibarack fagylaltkehely - egészségesen

A nyár egyszerre a fagyi és az őszibarack szezonja is, úgyhogy ünnepeljük mi is az őszibarack fagylalt világnapját július 17-én egy hűsítő egészséges desszerttel

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!