Megkívántál egy jó kis taco-t? Nem kell Mexikóig menned a fűszeres húsért!
A hétköznapi rohanásban megesik, hogy fűszeres, laktató ennivalóra vágysz, de étterembe menni nincs kedved, a pár perces bolognait és milánóit meg talán unod már… Mi sem volna csábítóbb, mint egy házi taco, amely mindössze 15 perc alatt készül el? Jöjjön egy tartalmas vacsora, darált marhahúsból, parádés ízekkel, mely mindenki ínyére való! Minél zsírosabb húst választunk, annál jobb ízeket remélhetünk, és emellett azt is, hogy nem válik hamar szárazzá az alapanyag. Ám a fölös zsírt el is távolíthatod, még mielőtt a fűszerezést megkezdenéd. Tíz százalék zsírtartalmú husi nem ad ki olyan kellemes aromákat, mint az, amelyik másfélszer, vagy akár dupla ennyi zsiradékot tartalmaz.
Tényleg pofonegyszerű ételről van szó, és ha rutinná válik, akkor aztán bármikor, gond nélkül elkészül ez a menü. A taco elvitelre is jó: ha menned kell másnap munkába, és minőségi ételt cipelnél magaddal. Nachosszal is eheted, vagy salátaként, de még hamburger zsömlébe tenni sem botrányos húzás.
Ide illik: Mexikóból jöttem, mesterségem címere: nachos
A gazdag fűszerezés a kulcs: csilipor, kömény, koriander, oregano, fokhagymapor, hagymapor, füstölt paprika, fekete- illetve zúzott vörös bors, fafüstön szárított jalapeño por és némi só szükségeltetik hozzá.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon tegyük fel a darált húst, gyakran kevergetve barnítsuk, majd a plusz zsírt meregessük le róla. Tegyük bele a fűszereket, adagoljunk hozzá paradicsompürét és vizet, majd kavarjuk tovább. Vegyük a gázt kis lángra és tegyünk fedőt az edényre, majd hagyjuk öt percig párolódni.
Apró trükk, ha még a nyers hús mellé beteszünk egy fél vöröshagymát felkockázva, vagy egy-két gerezd fokhagymát, esetleg egy feldarabolt kaliforniai paprikát, hogy együtt sülhessenek. Ha dúsítanánk a fehérjét, akkor egy konzerv, lecsepegtetett feketebabot zúdítsunk a főzőedénybe. Abban az esetben pedig, ha nyúlósabb szószt szeretnénk, egy fél teáskanál kukoricakeményítő a megfejtés, melyet a fűszerezéskor szórjunk a masszába. Még a marhához sem kell ragaszkodnunk – a pulyka teco szintén finom, és picit egészségesebb választás is.
Tálalni vékonyan szelt jéghegy-salátával, illetve frissen reszelt sajttal ajánlott, de egy kupac paradicsom-darab és egy csészényi tejföl is jól mutat mellette az asztalon. Haladók egy adag guacamole társaságában szervírozzák, de szeletelt vörös- vagy zöldhagyma, illetve kemény vagy lágy tortilla sem árt, ha akad mellé. Ha más nincs, akkor friss korianderrel is kipróbálhatjuk egyszer.
Az emeletes taco pedig úgy néz ki, hogy sült babpürét kenünk először a tortillára, amire egy jól megtöltött, ropogós taco szendvics kerül, majd az egészet betekerjük a tortillába.
Hasonlóan ínycsiklandó fogások jöhetnek?
Perzsa
Forrás: houseofnasheats.com