
Mexikóból jöttem, mesterségem címere: nachos
2018. november 6.Mi is nagyon szeretjük, nemcsak az amerikaiak, akiknél ma minden a nachos körül forog. Ropogós réteg, olvadozó sajt, csípős paprika és persze jöhet hozzá húsos feltét is. Készíts belőle egy óriási tállal, de előtte olvasd el ennek az eredetileg mexikói ételnek a történetét is!
Nachos egy Piedras Negras nevű településen készült először, amely egy apró mexikói város az amerikai hadsereg Fort Duncan nevű texasi támaszpontja közelében. Történt egy nap, hogy nagyjából tucatnyi unatkozó amerikai katonafeleség – akiknek férjei a bázison állomásoztak – bevásárolni ment Piedras Negras városába. Az egész napos programot követően megéheztek és vacsorázni szerettek volna, ám már nem találtak nyitva tartó éttermet.
Az egyik étterem szakácsa, Ignacio Anaya megszánta őket, és gyorsan összedobott valamit a konyhai maradékokból. Felszeletelt és kisütött némi tortillát (chips), megszórta cheddar sajttal és jalapeno paprikával, majd az egészet betolta pár percre a sütőbe. Amikor elkészült a finomság, felszolgálta a hölgyeknek, majd saját becenevéről keresztelte el az ételt. Így lett „nacho” vagy „nachos”.
A recept később bekerült a település templomának szakácskönyvébe, innen ismerjük az eredetét. Ugye, hogy milyen sok finom étel születését köszönhetjük véletleneknek?
Forrás: time.com