Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mexikóból jöttem, mesterségem címere: nachos

2018. november 6.

Mi is nagyon szeretjük, nemcsak az amerikaiak, akiknél ma minden a nachos körül forog. Ropogós réteg, olvadozó sajt, csípős paprika és persze jöhet hozzá húsos feltét is. Készíts belőle egy óriási tállal, de előtte olvasd el ennek az eredetileg mexikói ételnek a történetét is!

Nachos egy Piedras Negras nevű településen készült először, amely egy apró mexikói város az amerikai hadsereg Fort Duncan nevű texasi támaszpontja közelében. Történt egy nap, hogy nagyjából tucatnyi unatkozó amerikai katonafeleség – akiknek férjei a bázison állomásoztak – bevásárolni ment Piedras Negras városába. Az egész napos programot követően megéheztek és vacsorázni szerettek volna, ám már nem találtak nyitva tartó éttermet.

Az egyik étterem szakácsa, Ignacio Anaya megszánta őket, és gyorsan összedobott valamit a konyhai maradékokból. Felszeletelt és kisütött némi tortillát (chips), megszórta cheddar sajttal és jalapeno paprikával, majd az egészet betolta pár percre a sütőbe. Amikor elkészült a finomság, felszolgálta a hölgyeknek, majd saját becenevéről keresztelte el az ételt. Így lett „nacho” vagy „nachos”.

A recept később bekerült a település templomának szakácskönyvébe, innen ismerjük az eredetét. Ugye, hogy milyen sok finom étel születését köszönhetjük véletleneknek?

 

Forrás: time.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.
Ez a vendégváró snack tuti sikert jelent: nachos tál

Ez a vendégváró snack tuti sikert jelent: nachos tál

Mi rögtön dupla adaggal készítenénk!

Csirkés nachos tál

Nem csak meccsnézésekhez szuper jók ezek a nachos tálak, vendégváróként is remekül teljesítenek. Azt szeretem a legjobban, hogy előre összeállíthatók, és amikor megérkeznek a vendégek, elég csak gyorsan betolni őket a sütőbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!