Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Bernáth Bálint József és Yann Landureau (Fotó: musée d'Orsay / Patrice Schmidt)

Magyar ízek Párizsban

A párizsi őszben sok jó történik, idén pedig megannyi magyar árnyalata is adódott. A Museé d'Orsay-ban ugyanis a napokban nyílt meg az Allegro Barbaro. Béla Bartók et la modernité hongroise 1905-1920 című kiállítás, ami a múzeum éttermét pedig arra inspirálta, hogy magyar menüt kínáljon a vendégeknek.
2013. október 21.

Az ügyhöz magyar séfet is találtak, méghozzá a Londont és Lyont is megjáró Bernáth Bálint Józsefet, aki több kiutazás során tanította be a helyi stábot a december közepéig kínált menü fogásaira. Hogy miként alakult ki a menü, arról éppen kollégánk írt bővebben a Népszabadságban, így most az ételekre koncentrálunk.

 

Bemelegítés kellel

Fotó: Németh Zsófia

Fotó: Németh Zsófia

Persze minden sokkal kifinomultabban hangzik franciául, így amikor azt ízlelgetjük, hogy Potage au chou vert frisé saucisse légèrement fumée, akkor mégha tudjuk is, hogy ez bizony kelkáposzta-krémleves, akkor is máshogy merül a kanál a lébe. Hogy miért pont ezek az alapanyagok és ezek a párosítások kerültek a tányérra, annak egészen praktikus szempontjai vannak: mi fogy általában jól, milyen árba kell beleférnie a menünek és mi az, ami a magyar szakács távozása után is biztosan el tudnak készíteni a kollégák. A kancsós szervíztől pedig az egész fogás kap egy emeltebb karaktert, pedig a levesbetétek sem kényeskednek: sárga- és fehérrépa, krumpli, darabos kel és kockázott frankfurti virsli hozza az egyszerű tartalmat.

 

A tarhonya bejövetele

Fotó: Németh Zsófia

Fotó: Németh Zsófia

A leves után érkező a kacsamellszeleteket lecsós tarhonyával kínálják, a keletkező fogás így lesz Magret de canard rôti, fregola Sarda & ratatouille hongroise, amelyet a tálaláskor kisebb turbolyahalom takar. Mind a szezon, mind a helyszín, mind pedig a magyar vonal szépen simul egybe a tányéron, ám addig már nem merészkedünk az asszociációkban, hogy vajon Bartók szerette-e volna. Mindenesetre a kacsák rozék, a paradicsomtól színes tarhonya pedig vidám köretként asszisztál.

 

 

Kicsi a rakás

Fotó: Kálmán Emese

Fotó: Kálmán Emese

Levezetésként egy poharas kiadású máglyarakás, a Pain perdu, compotée de pomme reinette et crème de noix édesíti meg magyar élményt. A francia kollégák szerint fagyival az igazi, így a közös ötletek egy gombócban hozták a megegyezést Budapest és Párizs között. December közepéig a világ minden tájáról érkező látogatókon a sor: váljék kedves egészségükre!

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.