Magyar ízek Párizsban
Az ügyhöz magyar séfet is találtak, méghozzá a Londont és Lyont is megjáró Bernáth Bálint Józsefet, aki több kiutazás során tanította be a helyi stábot a december közepéig kínált menü fogásaira. Hogy miként alakult ki a menü, arról éppen kollégánk írt bővebben a Népszabadságban, így most az ételekre koncentrálunk.
Bemelegítés kellel
Persze minden sokkal kifinomultabban hangzik franciául, így amikor azt ízlelgetjük, hogy Potage au chou vert frisé saucisse légèrement fumée, akkor mégha tudjuk is, hogy ez bizony kelkáposzta-krémleves, akkor is máshogy merül a kanál a lébe. Hogy miért pont ezek az alapanyagok és ezek a párosítások kerültek a tányérra, annak egészen praktikus szempontjai vannak: mi fogy általában jól, milyen árba kell beleférnie a menünek és mi az, ami a magyar szakács távozása után is biztosan el tudnak készíteni a kollégák. A kancsós szervíztől pedig az egész fogás kap egy emeltebb karaktert, pedig a levesbetétek sem kényeskednek: sárga- és fehérrépa, krumpli, darabos kel és kockázott frankfurti virsli hozza az egyszerű tartalmat.
A tarhonya bejövetele
A leves után érkező a kacsamellszeleteket lecsós tarhonyával kínálják, a keletkező fogás így lesz Magret de canard rôti, fregola Sarda & ratatouille hongroise, amelyet a tálaláskor kisebb turbolyahalom takar. Mind a szezon, mind a helyszín, mind pedig a magyar vonal szépen simul egybe a tányéron, ám addig már nem merészkedünk az asszociációkban, hogy vajon Bartók szerette-e volna. Mindenesetre a kacsák rozék, a paradicsomtól színes tarhonya pedig vidám köretként asszisztál.
Kicsi a rakás
Levezetésként egy poharas kiadású máglyarakás, a Pain perdu, compotée de pomme reinette et crème de noix édesíti meg magyar élményt. A francia kollégák szerint fagyival az igazi, így a közös ötletek egy gombócban hozták a megegyezést Budapest és Párizs között. December közepéig a világ minden tájáról érkező látogatókon a sor: váljék kedves egészségükre!