Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ír sörös leves vagy mexikói vacsora? Extra sajttal nem hibázhatsz!

Újabb ötletek tejtermék-imádóknak.
2022. March 2.

Nemrég már belekóstolhattunk jó pár mennyei sajtos finomságba. Ám a kalandoknak még messze nincs vége, és valljuk be: túl nagy mennyiségben sem szeretnénk egyszerre belakmározni ilyen telítő ételekből, hiszen megülné a gyomrunkat. Főleg, ha tépett sértéshússal kombináljuk a tejterméket – amilyen könnyen elkészíthető, olyannyira tartalmas is ez a rágcsa. Gyakorlatilag csak tíz percig kell a két csészényi húst előkészíteni, majd ráhalmozzuk egy zacskónyi tortilla chipsre, illetve meghintjük cheddarral, lila hagymával és 5-7 percig összemelegítjük a masszát. Ugyanez a recept csirke barbecue falatokkal is működik, vagy bármilyen maradék hús szintén szóba jöhet. A tetejére dobhatunk tépett salátát vagy akár amerikai káposztasalátát is.

Könnyedebb tétel az ír sörös sajtleves, melyet nem csak Szent Patrik napján szürcsölhetünk. A sűrű, habos finomság igazi esti feszültségoldó, amihez persze nem törvényszerű a szigetország sörét és sajtját beszerezni. A selymes menühöz vöröshagyma, fokhagyma, sótlan vaj, Harp sör, csirkeleves-alap, reszelt ír cheddar vagy szintén ízes skellig, kockára vágott alacsony zsírtartalmú krémsajt, nyílgyökérpor vagy kukoricakeményítő, illetve dijoni mustár dukál, a tetejére majd ropogó bacont és metélőhagymát hintünk. Mindössze húsz perc szükséges, hogy elkészüljön ez az ízletes leves. Először is egy nagy serpenyőben, középlángon hirtelensütjük a vajat és a hagymákat. Szedegessük ki a darabkákat, és turmixoljuk le, majd adjunk hozzá egy csésze csirke alaplevet, és így folytassuk a pürésítést. Ha kész, akkor a masszát szedjük vissza a főzőedénybe, amit hígítsunk még leveslével és két üveg sörrel. Forraljuk fel – ügyeljünk arra, hogy hab képződhet, ami lehetőleg ne fusson ki; majd állítsuk alacsonyabb fokozatra – ekkor jöhet a reszelt sajt és a keményítő, mely után a krémsajt és a mustár következik. Nagyjából tíz perc alatt szépen össze fognak olvadni a hozzávalók, de a lényeg az, hogy ne forrjon fel a leves. Tálalni cipókenyérben annak ajánlott, aki nem tart különösebben a szénhidrátoktól.

Ide köthető: Üveges sört bontanál, de pont nincs nálad nyitó?

Nagyobbacska kagylótésztába is tehetünk akár háromféle sajtot, ami egy kicsit a lasagnére rímel majd – olasz fűszerek és jumbo tészta, spagetti szósszal, ami máris ínycsiklandóan hangzik. Önmagában a lasagne sem elvetendő, ám ha újítanánk, akkor húsmentes változatban ez lehet a favorit. Főleg sajtimádók számára, ugyanis tripla adag tejtermékkel számolhatunk. Nagyjából 40 perc alatt sül meg a kagylókban a ricotta-mozzarella-parmezán trió, melyet bazsalikommal és további mediterrán fűszerekkel szórunk meg. Tojás, só, fekete bors és spagettiszósz jár még a menühöz, melyhez először is a tésztát fogkeményre főzzük (kb. kilenc perc alatt). A sajtokat és fűszereket a tojással kutyuljuk össze, a sütőedény aljára terítsük el a szószt, melyre ültessük rá a masszával megtöltött, méretes tésztákat. A tetejükre is csorgassunk a szószból, illetve egy kis mozzarellát szintén szórunk rá. Fólia alatt fél órát süssük 176 Celsius-fokon, majd a takarást levéve még 5-10 percet piruljon a tepsi tartalma. Tálalni fokhagymás kenyérrel vagy parmezános grissinóval érdemes, illetve egy ropogós zöld saláta is elfér az asztalon.

Csirke fajita quesadilla is jöhet? A duplán latin név nem rejt túl bonyolult kaját, sőt: grillezett mellhús csíkokról van szó (fajita), hosszúkás paprikával és pirított hagymával, sajttal (quesadilla) – ropogós kukorica tortilla rétegek közt. Fél órát kér az életünkből ez a Tex-Mex ízvilágú vacsora, ami aztán ne csodálkozzunk, ha rabul fog ejteni. Szendvics-szerű ételről van szó, ám ízében és tartalmas voltát tekintve is ráver arra, amit a műfajban eddig megszoktunk. Finom és laktató, melyhez fajita fűszerezés, cheddar sajt és tejföl is jár, a fentieken túl. A tortillát pedig sótlan barna vajon melegítsük meg, amitől extra ropogóssá válik. A csirkemellet maximum tíz percig hevítsük olíva olajon, amíg elveszi rózsaszínes jellegét, de ne égessük oda. A serpenyőből a husit vegyük ki, majd tegyük a helyére a hagymát. Egy két-perc pirítás után adjuk rá a paprikákat, fűszerekkel, aztán pedig a csirkét ismét, szintén egy percre.
Egy másik serpenyőben olvasszunk kis vajat, és mozgassuk meg benne a tortillát, hogy alaposan járja át  az olvadt zsiradék. Majd rakjunk rá a masszából, és egy negyed csésze sajtot is tegyünk a tetejébe. Rakjunk az egészre egy újabb tortilla-réteget, és simítsuk jól rá. Aztán fordítsuk át, hogy a másik oldala is aranybarnára sülhessen. A serpenyőből kivéve vágjuk negyedekre, majd tejföllel és szósszal tálaljuk – de akár egy saláta ide is betársulhat.

Mozzarellával töltött rolót szintén készíthetünk – olyan lesz, mint a virslit körbetekerő, ropogós-omlós tészta, amilyet a pékségek árulnak, ám itt középen olvadt sajt fog pompázni. Ami extra, hogy akár fagyasztható is a végeredmény, azaz bármikor elővehető, és két perc alatt mikrózható is, ha váratlan vendégek toppannának be. Élesztős kenyértészta-csíkokat gyúrjunk, amelyekbe betekerjük a tölteléket – úgy, hogy jól zárjon a végük. Fél percre lobogó vízbe kell tenni a sütiket kettesével, majd spatulával kivenni, és áthelyezni a sütőbe: 8-10 perc alatt, 230 Celsius-fokon süssük ki őket. Még frissiben-melegében olvadt vajjal és pici sóval lássuk el a tetejüket, majd kezdjünk is neki a lakomának – önmagában is isteni lesz, de mézes mustárral vagy marinara szósszal szintén kiváló csemegére számíthatunk.

Az első részt is láttad esetleg?

Sajttal tényleg minden finomabb?

Perzsa
Forrás: firstforwomen.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szívesen fogynál - például sajtok segítségével?

Szívesen fogynál - például sajtok segítségével?

Három finom, súlyvesztő tejterméket ajánlunk.
Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

A görög joghurt alapú, egészséges közel-keleti krém neve labneh.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!