Így ronthatod el a karácsonyi sütidet
Egyébként is kiborító a rosszul elkészült süti, karácsonykor viszont egyenesen rémálom.
Többségünk alig várja már, hogy megkóstolhassa az összes karácsonyi sütit – természetesen egyenesen a sütőből. Az ilyen finomságokat sajnos igen egyszerű ám elrontani; főleg ha épp kapkodsz, hiszen mindenképpen kész kell lennie az annak az adag mézeskalácsnak, mire megérkeznek a vendégeid.
Mielőtt már most belefognál az aggódásba, olvasd el a most következő 6 gyakori hibát, amit sütés közben elkövethetsz. Ha figyelsz ezekre, nem egy tálca ízetlen hokikorong keménységű valamit szolgálsz majd fel az éhes szájaknak.
1. Túl puha a vajad: A legtöbb recept szobahőmérsékletű vajat ír elő, de ez nem egyenlő azzal, ami már gyakorlatilag folyik. Ha úgy rakod bele a vajat a keverőbe, hogy az szinte folyik, a tésztád túl puha lesz. Ez oda vezet, hogy gyorsabban megy szét a sütőben a masszád, így lapos, vékonyka sütid lesz. Vedd ki a pultra a kellő mennyiségű vajat 1-2 órával sütés előtt. Így elég puha lesz ahhoz, hogy az ujjaiddal szépen el tudd dolgozni.
2. Nem megfelelő mennyiségű liszt: Ha a sütijeid szárazak és morzsálódnak, vagy éppen túlságosan puhák, akkor valószínűleg nem voltál elég pontos a liszt kimérésekor. Ez általában bögrés sütiknél fordulhat elő – mivel itt nincs megadva dkg-ra pontosan, hogy miből mennyi kell. Vagy nem tetted tele a bögrét vagy túl szorosan van benne a liszt, mindkettő módosíthatja a tésztád textúráját. Hívd segítségül a kanalat! Kanalazd bele a lisztet a bögrébe, amíg az meg nem telik. Ezután a késsel húzd le a tetejéről a felesleget. Ez persze kicsit több munka, de inkább ez, mint a sütik, melyekbe beletörik a fogunk.
3. Elsietted a vaj és a cukor krémesítését: A krémesített cukor és vaj levegőt juttat a tésztába, így lesz könnyű és légies a sütemény. Nem elég csak 15-30 másodpercig kevergetni ezt a két összetevőt. Figyelj arra, mit kér a recept! Ha 3 percet ír elő, akkor 3 percig kell keverni
4. Túlkavartad, miután hozzáadtad a száraz hozzávalókat: Ha a megfelelően krémesített cukor-vaj kombóhoz hozzáadod a lisztet, finoman keverd bele. A túl erős megdolgozás több glutént termel, mely miatt lágy sütik helyett keményeket kapunk. Tégy a fogaidnak egy szívességet és addig keverd bele a lisztet, amíg egynemű nem lesz. Utána? Állj!
5. Nem kapartad le a keverőtál oldalát: Haraptál már bele olyan sütibe, amiben liszt – vagy cukorcsomók vannak? A szódabikarbónáról nem is beszélve. Ez azért van, mert nem keverted rendesen össze a tésztát. Még a legszuperebb csilli-villi keverőgépek is hagynak összetapadt hozzávalókat a tál alján és oldalán. Kapard bele a tésztába egy spatulával a letapadt anyagokat. Tedd ezt meg a cukor és a vaj krémesítése után, valamint az után, miután hozzáadtad a száraz alapanyagokat.
6. Szimpla kanalat használtál a tészta kiadagolásához: Nincs feltétlenül szükséged egy cuki, mini fagyiskanálra a tésztád sütőpapírra való adagolásához. De mindenképp kell valami, hogy a sütijeid egyforma méretűre süljenek. Ellenkező esetben egy összevisszaságot kapsz, melyben lesznek megégett pici adagok, a közepén még nyers nagy darabok is. A javaslatunk: egy régi, egyszerű mérőkanál.
forrás: prevention.com