Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így dolgozz a fokhagymával – 8 szuper praktika következik

2022. October 20.

Megszámlálhatatlan receptbe kell fokhagymát tennünk, így joggal hihetjük, hogy mindent tudunk az egyik kedvenc ízesítőnkről. Cikkünkben 8 olyan apró praktikát szedtünk össze, amelyek között vannak talán kevésbé ismertek is. 

 

1. Ne vegyük meg, ha túl erős az illata

A fokhagyma illatáért felelős anyag, az allicin akkor szabadul fel, ha a fokhagymagerezdek sérülnek. Tehát ha már az üzletben érezhető, az azt jelenti, hogy nem bántak kesztyűs kézzel a hagymafejekkel. Csak a kemény, ép és éppen fokhagymaillatú fejeket vegyük meg.

 

2. A csírázó fokhagymát is kerüljük el

A csírázó fokhagymát ugyan nyugodtan meg lehet enni, de sokkal csípősebb, mint a friss, ezért túlzottan fokhagymássá teheti az ételeket. Ne vegyünk egyszerre sok fokhagymát, csak amennyit maximum egy hónap alatt felhasználunk, és tároljuk hűvös, sötét helyen.

 

Tipp: Nyersen vagy főve egészségesebb a fokhagyma?

 

3. Dörzsöléssel gyorsabb pucolni

Ha egy vagy több komplett fej fokhagymára lesz szükségünk, járjunk el a következőképpen! Először nyomjuk be a fej tetejét, hogy a gerezdek meglazuljanak, majd szedjük le a külső héjat és az alsó részt, ahol a gyökere van. A gerezdeket tegyük egy edénybe, fedjük le, és alaposan rázzuk össze. Ha ügyesek voltunk, ezzel meg is pucoltuk.

 

4. Lassan elkészülő ételekbe aprítsuk

Szószokba és hasonló lassú tűzön készülő ételekbe aprítsuk a hagymát borsszem méretűre, hogy lassan, fokozatosan adja ki az ízét az étel készülése közben. 

 

5. Salátákba és salátaöntetekbe vághatjuk apróbbra

Ha nagyon apróra vágjuk a fokhagymát, gyorsan odakap a tűzön, cserébe sokkal erősebben képes felszabadulni az aromája. Tehát ha olyan ételbe használjuk, mint egy saláta vagy salátaöntet – amit nem melegítünk, hőkezelünk –, apríthatjuk egészen picire is.

 

6. Serpenyős ételekbe szeleteljük

A vékonyra vágott fokhagymaszeletek az egész ételt finoman ízesítik, és megpuhulva fogyasztásuk is kellemes. Ez a módszer a serpenyős, wokos ételek esetén a legjobb.

 

7. Fokhagymakrém, ha igazán intenzív ízt szeretnénk

Ha az apróra vágott fokhagymát a kés lapjával összenyomjuk, fokhagymakrémet kapunk. Jól használható tzatzikihez, cézár saláta öntetéhez és a mennyei fokhagymás vaj elkészítéséhez.

 

8. Fagyaszthatjuk is

Ha gyakran készítünk olyan ételeket, amelyekhez aprított fokhagyma szükséges, érdemes lehet előre egy nagyobb adagot felaprítani késes aprítóban. Ha a kések nem bírnak vele, adjunk hozzá egy teáskanálnyi vizet. A hagymát fagyasszuk le egyben, vékonyra lapítva, ebből mindig le tudunk törni annyit, amennyire éppen szükségünk van. Így két hónapig is eláll.

 

Forrás: the kitchn

 

Ez is érdekelhet: 

Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!