Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sokrétegű mártogatós jöhet?

Egészséges, finom és igencsak látványos ez a vendégváró tál.
2021. November 28.

Az egyszerű mártogatós ételeket is szeretjük, mert karakteres ízekkel ajándékozzák meg a falatkákat. De ha több, különböző réteg épül egymásra, az olyan kombinációt eredményez, amire legmerészebb álmainkban sem gondoltunk eddig. Sajt, guacamole, paradicsom, olíva, hagyma, egy 23 x 33 centiméteres edényben – és máris összefutott a szánkban a nyál. Alig várjuk, hogy a ropogós tortilla chipset vagy a répa-rudakat beledöfjük az emeletes finomságba. Legyen vendégváró gluténmentes előétel, batyus bál vagy délutáni nasi – ebben a halomban mindenki megtalálhatja a kedvenc rétegeit. Ha a tejtermékeket növényi eredetűekre cseréljük, akkor a vegán verzió is gond nélkül elkészülhet. Az ízek mellett a színek és az illatok szintén összeérve érvényesülnek, nem pedig egymás rovására.

Ide kapcsolódik: Avokádó – több van benne, mint gondolnád!

Hidegen – azaz szobahőmérsékleten – is tökéletes, ám érdemes kipróbálni, hogy félidőben, 15-20 percig, 190 fokon összesütjük a tál szintjeit, majd forrón, olvadtan kínáljuk. A gondosan elterített, alsó négy réteg kerüljön csak a sütőbe: a pépesített fűszeres bab, a guacamole, a telföl és a sajt – addig kapjon az edény hőt, míg ez az utóbbi, felső szint megolvad. A bab lehet konzervből is, de magunk ugyanígy megfőzhetjük, mielőtt pürésítjük, majd ajánlatos taco fűszerkeverékkel ellátnunk. Az avokádós réteg szintén beszerezhető boltból, ám házilag is összerakhatjuk a pikáns zöld szószt. A tejfölt hagyjuk meg a maga szűzies, fehér voltában, és a reszelt sajtot sem szükséges fűszerezni: cheddar és fehér, félkemény sajt keveréke tökéletesen működik.
A tetején paradicsomkockák, majd szeletelt zöldhagyma, aztán pedig fekete olívabogyó darabkák koronázzák meg az építményt. Hűtőben 3-4 napig is eláll a tál, ám ha a guacamole-rész fedetlen marad, akkor óhatatlanul barnulni fog – amitől persze továbbra is ehető marad. Ha valamelyik szint nincs ínyünkre, akkor nyugodtan hagyjuk ki – abban az esetben, ha az olívát nem szereti mindenki, akkor csak a tál egyik felére szórjunk belőle. Vadítani jalapeño-szeletekkel tudjuk az összhatást, vagy a sajt alá kerülhet akár egy kis taco-hús is. Esetleg készülhetsz egyéni kínálásra – ekkor átlátszó csészékbe adagolhatod a rétegeket, ami jóval nagyobb munkát jelent.

Ezt a válogatást is szeretni fogod:

Top 5 taco receptünk

Perzsa

Forrás: houseofnasheats.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.
Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Kedvenceink chipsek, zöldségek mellé, bloggereinktől

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!