Elárulunk egy titkot, de kérünk, hogy ne add tovább!
Még én is, mint a nem Oreo-imádók klubjába tartozó anyuka, kíváncsian figyelem, ahogyan a gyerekeim szétszedik a töltött kekszeket, és egyesével vizsgálják, hogy a krém éppen melyik oldalán landol. Mert persze miért ne választanák szét, miközben lehetne csak úgy egyben harapni? Szétszedik, és olykor csak a krémes felét eszik meg, vagy kinyalogatják belőle a fehér tölteléket – mindegy is, a lényeg, hogy ebből jó kis játék kerekedik.
És úgy tűnik, nem csak nálunk. Az Oreonak az Egyesült Államokban nagy hagyománya van, már az 1900-as évek elejétől jegyzik. Két kakaós, ostyaszerű szelet között édes krémet tartalmaz. Azóta számtalan változata van/volt: dupla krémes, mogyoróvajas, vörös bársony, csokis mentás, zöld Szent Patrik napjára, szivárványos a Pride-ra, és még sorolhatnám. De mindegyik ugyanolyan, vagyis két keksz között krém, és szinte amerikai népjáték annak a kitalálása, hogy melyik felén marad a krém, ha szétcsavarod. Most úgy tűnik, hogy van egy módszer, amellyel 100%-os valószínűséggel ki lehet találni, hogy melyik lesz ez az oldal.
Erre néhány, a Princeton egyetemen az űrkutatási és mechanikai mérnöki programban részt vevő hallgató jött rá – állítja a Quartz. A történet hosszú, a felfedezés korszakalkotó – és meg kell, hogy mondjam, elrontja a játékot – viszont amíg csak te tudsz róla, addig elképesztő fogadásokat lehet nyerni vele, úgyhogy elárulom a most már nem is olyan nagy titkot.
Végy egy doboz, vagy rúd Oreot, és úgy tedd le magad elé, hogy a felirat a helyes irányban legyen olvasható. Figyeld meg, hogy veszed ki belőle a kekszet: a gyártási folyamat miatt egészen biztos, hogy ha az egyik kekszet letekerve a másikról a krém a bal felén marad, akkor a többinél is így lesz. Próbáld csak ki.
A megoldás egyik része a fizikában rejlik. A gyártás során a meleg, kissé olvadt krémet egy kekszre nyomják. A folyós krém be tud szivárogni a rajta található kis repedésekbe, mivel ostyaszerű felülete eleve egyenetlen, rücskös. Mire azonban a futószalag következő állomásához ér, lehűl annyira, hogy megtartsa ugyan a másik kekszet, de már nem kapaszkodik bele. A csomagolás pedig egy irányban történik, ezért a 100%-os bizonyosság. Egy esetben fordulhat elő az, hogy mindkét félre ragad a krémből: ha valamiért az a gyártásnál melegebb a szokásosnál, és így mindkét kekszbe egyaránt bele tud kapaszkodni. Kipróbálod?