Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Darálva, nem zúzva

Mivel mindennapos használati tárgy és a konyhában mindig szem előtt van, ezért a borsőrlőnél is gyakran elsődleges szempont, hogy milyen színű és formájú a tárgy. A borsőrlők klasszikus anyaga a fa, de a fém vagy műanyag is gyakori.
2013. December 14.

Őrlő kérdés

A csúcsmárkák közé tartozik az Unikornis, amelyet fegyvernek is beillő fehér, piros és fekete őrlői tesznek emlékezetessé. A PepperStick, a Pepeppergun, a Magnum és a Minimill termékeire egyaránt jellemző a markáns design és hogy belsejüket sohasem kell tisztítani. De mivel szép és praktikus tárgyakra mindig van kereslet, a borsőrlő és párja a sómalom újragondolása sohasem ér véget.

Az angol Jonathan Krawczuk, a birodalom előtt tisztelegve koronával díszítette letisztult formájú őrlőit, míg az oslói Andreas Engesvik a skandináv design hagyományai szerint a természetes anyaghoz egyedi szín- és formavilágot rendelt. A tervezők tárgyaiban gyakran a humor is megcsillan, a G’Rabbit márka már nevében jelzi, hogy a nyúl kedves és humoros formái mögé rejtették a funkciót.

Praktikus szempontok

Ha frissen őrölt borsot szeretnénk – márpedig szeretnénk – fontos, hogy könnyen tölthető és tisztítható legyen a borsmalom. Ha csak zsebkéssel vagy erőlködve nyitható, azt kockáztatjuk, hogy minden feltöltésnél szétszaladt borsszemeket vadászhatunk a konyhapadlón. Vannak borsőrlők, amik teljesen zártak és elrejtik a fűszert, míg másoknál láthatók a betöltött borsszemek és az őrlés folyamata is. A legújabb típusoknál beállítható az őrlés finomsága, amit szükség szerint variálhatunk, de fő kérdés hogy milyen sebességgel tudunk őrölni, a befektetett energiával arányos-e a megőrölt mennyiség. Ez utóbbi szempontnak ikertestvére, hogy a borsőrlő legyen kézre álló, könnyen működésbe hozható tárgy – ha nem ilyen, sosem fogjuk szeretni.

A legnagyobb klasszikus

 

k3p

A szerényen a világ legjobbjának tartott Peugeot borsőrlő megelőzte a márka neve alatt futó autókat. A malomként üzemelő cég az 1800-as évek elején váltott, az acélban látott fantáziát és fűzők, órák, varrógépek mellett belekezdett a fűszer- és kávéőrlők gyártásába. Az első őrlők óta a forma modernizálódott, ma már sokféle méretben, natúr és lakkozott felülettel is kapható. Ezt a borsőrlőt életre szóló garanciával forgalmazzák, szerény külseje mögött a hétpróbás acélfogakat már elektromos meghajtóval is ellátták.

Mi kerül bele?bors

A zöld, a fehér és fekete színű bors ugyanannak a növénynek a termése, színeváltozása a különböző időben tartott szüretnek és kezelésnek köszönhető. A zöld bors nyersebb és gyümölcsösebb ízű, a fehér bors íze lágyabb, míg a fekete bors a legerősebb borsaroma hordozója. Az indiai eredetű fűszer, amit az ókorban még aranyárban mértek, sőt fizetőeszközként is használatos volt, ma a só mellett a világ második leggyakrabban használt ételízesítője. Hasonlóan más fűszerekhez, a bors is rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy minél később kerül az ételbe, annál jobban megőrzi ízét és illatát, illóolaja az őrlés után kis idővel elillan, ezért még emberpróbáló körülmények között is frissen őrölt borsot illik használni.

 

Galéria

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Apró kis darabok

Apró kis darabok

Csak egy mozdulat lenne, ha a megfelelő eszközt használnánk hozzá. Sok mindennel van így, de a reszelőkkel kiváltképp. Mutatjuk a lényeget.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!