Darálva, nem zúzva
Őrlő kérdés
A csúcsmárkák közé tartozik az Unikornis, amelyet fegyvernek is beillő fehér, piros és fekete őrlői tesznek emlékezetessé. A PepperStick, a Pepeppergun, a Magnum és a Minimill termékeire egyaránt jellemző a markáns design és hogy belsejüket sohasem kell tisztítani. De mivel szép és praktikus tárgyakra mindig van kereslet, a borsőrlő és párja a sómalom újragondolása sohasem ér véget.
Az angol Jonathan Krawczuk, a birodalom előtt tisztelegve koronával díszítette letisztult formájú őrlőit, míg az oslói Andreas Engesvik a skandináv design hagyományai szerint a természetes anyaghoz egyedi szín- és formavilágot rendelt. A tervezők tárgyaiban gyakran a humor is megcsillan, a G’Rabbit márka már nevében jelzi, hogy a nyúl kedves és humoros formái mögé rejtették a funkciót.
Praktikus szempontok
Ha frissen őrölt borsot szeretnénk – márpedig szeretnénk – fontos, hogy könnyen tölthető és tisztítható legyen a borsmalom. Ha csak zsebkéssel vagy erőlködve nyitható, azt kockáztatjuk, hogy minden feltöltésnél szétszaladt borsszemeket vadászhatunk a konyhapadlón. Vannak borsőrlők, amik teljesen zártak és elrejtik a fűszert, míg másoknál láthatók a betöltött borsszemek és az őrlés folyamata is. A legújabb típusoknál beállítható az őrlés finomsága, amit szükség szerint variálhatunk, de fő kérdés hogy milyen sebességgel tudunk őrölni, a befektetett energiával arányos-e a megőrölt mennyiség. Ez utóbbi szempontnak ikertestvére, hogy a borsőrlő legyen kézre álló, könnyen működésbe hozható tárgy – ha nem ilyen, sosem fogjuk szeretni.
A legnagyobb klasszikus
A szerényen a világ legjobbjának tartott Peugeot borsőrlő megelőzte a márka neve alatt futó autókat. A malomként üzemelő cég az 1800-as évek elején váltott, az acélban látott fantáziát és fűzők, órák, varrógépek mellett belekezdett a fűszer- és kávéőrlők gyártásába. Az első őrlők óta a forma modernizálódott, ma már sokféle méretben, natúr és lakkozott felülettel is kapható. Ezt a borsőrlőt életre szóló garanciával forgalmazzák, szerény külseje mögött a hétpróbás acélfogakat már elektromos meghajtóval is ellátták.
Mi kerül bele?
A zöld, a fehér és fekete színű bors ugyanannak a növénynek a termése, színeváltozása a különböző időben tartott szüretnek és kezelésnek köszönhető. A zöld bors nyersebb és gyümölcsösebb ízű, a fehér bors íze lágyabb, míg a fekete bors a legerősebb borsaroma hordozója. Az indiai eredetű fűszer, amit az ókorban még aranyárban mértek, sőt fizetőeszközként is használatos volt, ma a só mellett a világ második leggyakrabban használt ételízesítője. Hasonlóan más fűszerekhez, a bors is rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy minél később kerül az ételbe, annál jobban megőrzi ízét és illatát, illóolaja az őrlés után kis idővel elillan, ezért még emberpróbáló körülmények között is frissen őrölt borsot illik használni.