Tuti tipp megfázásra!
Az ősz egy olyan évszak, amit mindenki a megfázás és az influenza időszakának tart – amellett, hogy a levelek színesednek, előkerülnek a kötött pulcsik, a nagy sálak, a puha sapkák és a kedvenc szövetkabát is. Teret nyernek ilyenkor a házi praktikák, melyeket nagymamáink nagymamái hallottak a szomszéd nagymamájától, és pozitív hatásaikat nehéz elvitatni. Az ilyen trükkök közös jellemzője, hogy következetesen távol maradnak gyógyszerkészítmények használatától, illetve a vitaminokat a legtermészetesebb úton próbálják bejuttatni a legyengült szervezetbe. Most egy ananászos-kurkumás smoothie-t hoztunk nektek, amelyet azonnal hörpints be, ha épp piros az orrod és tüsszentgetsz egész nap.
De miért éppen az ananász és a kurkuma?
Az ananász remek gyümölcs a megfázás ellen, antibakteriális tulajdonságai miatt. A gyümölcs kivonata (az aktív összetevő a biomelanin, amely az ananász magjából és szárából származik) hatékonyan megöli a Staphylococcus aureus baktériumot, amely felelős azokért a bosszantó légúti és orrdugulásos fertőzésekért. A tudósok felfedezték, hogy az ananászlé is megöli a baktériumokat, és hogy annak antibakteriális aktivitása sokkal hatékonyabb a hidegebb hőmérsékleten.
A kurkuma gyulladásgátló tulajdonságai széles körben ismertek, ez az ismeret pedig jól jön, ha a melléküregeid és a tüdőd ég, vagy majd felrobban a fájdalomtól. A benne található kurkumin nevű hatóanyag miatt sokkal könnyebben veszi fel a szervezeted a harcot a légúti és légzőszervi megbetegedések ellen. Ugyan ez a hatóanyag harcol a nem kívánatos mikróbák ellen is. Figyeljünk arra viszont, hogy a kurkumát nehezen szívja fel a szervezetünk, ezért fontos, hogy egészséges zsírral fogyasszuk (a kókuszolajjal a leghatékonyabb).
Fogyasszuk együtt ezt a két szuper hatékony megfázásellenszert! Íme, egy recept hozzá:
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- ½ tk. friss gyömbér (reszelt)
- ½ tk. friss kurkuma (reszelt)
- ¼ uborka
- ¼ ananász, apróra vágott vagy kevert (emlékezz a biomelaninra, ne vágd ki a magokat!)
- 1 ek. Hemp Hearts – vagyis kendermag
- ½ citrom leve
- ½ csésze kókuszlé
- ½ csésze kókusztej
- ajánlott még 1 teáskanál kókuszolaj, hogy segítse a kurkuma felszívódását
Elkészítés:
Tegyél be minden összetevőt a mixerbe és keverd simára. Fogyaszd egészséggel!
forrás: www.hearthysoul.com