A tökéletes chili titkai – így lesz még finomabb a kedvenc csípős ételünk
2019. May 23.A mai szeles időjárás pont jó indok arra, hogy elkészítsétek a kedvenc chili con carne recepteteket. És ha már így alakult, emeljétek a szintet, legyen még finomabb, egyedibb, a saját ízlésetekre szabott! Javaslataink ebben segítenek, ne feledjétek, ez az étel jóval több, mint hús némi csípős ízzel.
Megfelelő fűszerek, megfelelő arányban
Ez a chilikészítés első számú szabálya. Egyszerűnek tűnhet megvenni a boltban a kész fűszerkeveréket, de aki nagy chilifogyasztó, jobban jár, ha a saját ízlésének megfelelően kísérletezi ki a tökéletes arányokat. A sok fűszer pedig egyáltalán nem félelmetes, sőt! Római kömény, fokhagyma, fűszerpaprika, oregánó, koriander, gyömbér, sáfrány és édesköménymag mind jól működhet a chilipaprikával. És mondanunk sem kell, amit csak lehet, frissen használjunk, hiszen a friss fűszerek aromája sokkal intenzívebb a szárított verziók ízénél.
Chilipaprika
Az étel lelke… A különböző fajta chilipaprikák nem csak csípősségükben, hanem ízükben is eltérnek egymástól. A Chipotle paprika például édeskés, füstös ízű, a Cascabel gazdag, fás és igen csípős. (A speciális paprikákat itthon is be tudjátok szerezni.)
Egész fűszerek megpirítva
Válasszunk lehetőség szerint őrölt helyett egész fűszereket. Amellett, hogy sokkal intenzívebb az ízük, még meg is lehet pirítani őket. Tegyük forró, zsiradékmentes serpenyőbe, és rázogatva pirítsuk addig, amíg kiadják az illatukat. A pirított fűszerek új és komplex aromákat fognak előcsalogatni a kész ételből.
Konzerv helyett szárazbab
A bab nem kötelező eleme a chilinek, de ha használunk, ne a konzerv bab mellett döntsünk. Igaz, hogy gyorsabb és könnyebb megoldás, de a bab főzőleve semmivel sem pótolható: a chilihez adagolva szuper ízeket kölcsönöz az ételnek.
Újfajta húsok
A klasszikus chili marhahúsból készül. Mi nem érezzük szentségtörésnek, ha kerül még hozzá némi jóféle chorizo vagy kolbász, hiszen ezek a húsfélék is remekül harmonizálnak a paprika ízével.
Különleges hozzávalók
Chili személyre szabva! Ha megvannak az alapok, jöhet a finomhangolás. Ezen a ponton igazán semmi sem szabhat határt a fantáziánknak. Használhatunk kávét, étcsokit, fahéjat – ez a hármas egyébként klasszikus ízesítésnek számít –, de van, aki kevésbé autentikus hozzávalókra esküszik: szójaszószt, whiskeyt, mézet, kókusztejet, mangót, olívabogyót, sört vagy akár kólát tesz a lábasba. Kísérletezzünk nyugodtan, de egyszerre mindig csak egy új összetevőt adjunk az ételhez, és azt is csak mértékkel.
Balzsamecet
A legtöbb chili paradicsomos alapú, ehhez pedig híresen jól passzol a balzsamecet. Hozzáadhatjuk a főzés elején is, de a legtöbben a majdnem megfőtt chilihez szoktak egy löttyintésnyit önteni.
Forrás: mashed