Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Íme, a halálos alapanyag, amelyet mindannyian fogyasztunk

2022. December 12.

Sokáig tabunak számított, de ma már egyre több fórumon hallani a problémáról.

Az élelmiszeripar, sőt, az egész FMCG-piac egyik talán legsötétebb terméke a pálmaolaj, ami számos termékben tűnik fel az Oreótól a Nutellában, a sampontól a kézkrémben. A pálmaolaj a legnépszerűbb növényi olaj, mert transzzsírokat nem tartalmaz, magas az olvadáspontja, előállítása pedig olcsó.

A gond nem is a pálmaolajjal van, hanem azzal, hogy az előállítás során tetemes mennyiségű esőerdőt kell kiirtani, ami számos faj életterének visszaszorulásához, majd pusztulásához vezet. A Greenpeace és a WWF nagyjából tíz évvel ezelőtt figyelmeztette a világot arra, hogy a pálmaolaj-termelés az élővilág drasztikus pusztulásával jár, és ekkor számos óriáscég ígéretet is tett arra, hogy a jövőben kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használ csak alapanyagul.

A probléma az, hogy ezeknek a cégeknek a többsége nem tartotta magát ígéretéhez, és jelenleg csupán a kiskereskedelemben felhasznált pálmaolaj-készlet alig 18,4 százaléka származik valóban fenntartható országból.

A BBC kisfilmjében jól látszik, mely termékek tartalmaznak pálmaolajat. Légy résen, és ellenőrizd, hogy ezek közül mely cégek elkötelezettek a fenntartható forrás mellett.

Pálmaolaj-tévhitek

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!