Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A cukrászmester, aki meglepő módon nem igazán édesszájú. Viszont nagyon kreatív.

Milyen a magyarok sütizési szokása? Hogyan alkot egy vezető cukrász, milyen stílust kedvel leginkább és melyik gyümölcs a múzsája? Interjú László Tamással, az Émile cukrászvezetőjével.
2018. March 2.

László Tamás 2015. februárjától erősíti a Gerbeaud Gasztronómia csapatát, 2017. januárjától pedig hivatalosan is a teljes Gerbeaud Ház kreatív cukrászvezetőjeként tevékenykedik.

Pályafutása során számos cukrászatban szerzett tapasztalatot. A Westend Hilton francia stílusú cukrászatában, a Mihályi László nevével fémjelzett Centrál Kávéházban, az Aranyszarvas étteremben, majd a Laci! Konyha vezető cukrászaként engedte szabadjára képzeletét, kezdte megtalálni saját stílusát és kezdett saját süteményeket alkotni, amiben a korlátok nélküli kísérletezés nagy szerepet játszott.

A New York Kávéház kistestvére, a Városliget Café cukrászatának vezetése után 2015. februárjában csatlakozott az Émile-csapatához.

A nagy mesterek közül Alain Ducasse volt nagy hatással munkásságára. Tamásnál az alkotás folyamata az ízekkel, az ízkombinációkkal indul, utána jöhetnek a  textúrák, a forma és a színvilág. A gyümölcsös vonalat képviseli, a citrusok a múzsái. Süteményeiben a csokoládé is megjelenik, de csak finoman. A visszafogottabb francia stílust kedveli. Elmondása szerint őt inkább a  hagyományosabb ízek jellemzik,a tradicionális párosítások egy kis csavarral. Meglepő módon nem édesszájú, nem szereti kimondottan az édességet. Munkássága az alkotás öröméről és a  művészi kiteljesedésről szól.

Milyen arányban szerepelnek magyar és nemzetközi sütemények a kínálatban?

A jelenlegi kínálatunkban a sütemények többsége a magyar vonalat képviselik, de természetesen található néhány trendi, francia vonalat képviselő sütemény is.

Melyeket szereti leginkább a külföldi és/vagy a magyar vendég?

A külföldi vendégek nyitottak a magyar sütemények megismerésére, viszont a magyar közönség még elég bátortalan az új stílus vagy ízvilág felfedezésében.

Mit takar a Gerbeaud „tradíció és innováció” szlogenje?

Az Émile-ben a tradíciót a Gerbeaud-os klasszikusok jelentik, az innováció inkább a bátrabb forma, íz -és színvilágban testesül meg, szem előtt tartva a minőséget és a természetességet.

Mikor változott az Émile kínálata?

Az Émile kínálata követi a szezonalitást, ezért ősszel váltott desszerteket, jelenleg pedig készülünk a tavaszi-nyári ízekkel.

Miért volt szükség anno a koncepció változtatásra?

Az első egy év után jobban megismertük a budai vendégkör igényeit és ennek igyekeztünk a lehető legjobban megfelelni. Átrendeztük a házat és kialakítottunk egy fantasztikus gyerekszobát a földszinten, valamint a gasztro kínálatunkat is az otthonosabb, ismertebb hazai ízek felé vittük el. A lezajlott stílusváltást némileg a sütemények is követték, új családiasabb irányvonalnak igyekszünk megfelelni, így sokkal hangsúlyosabb szerepbe kerültek a dekor torták, melyek a családi rendezvények csúcspontjai.

A Gerbeaud-legenda hogyan és miben él tovább?

Úgy gondolom, hogy most sem kötünk kompromisszumot a minőségben, ahogy azt korábban sem tették elődeink, és nagy hangsúlyt teszünk a megújulásra, törekszünk a legmodernebb technológiák alkalmazására.

Mikor sütiznek leginkább a magyar vendégek? 

A magyar vendégek jellemzően a hétvégét használják ki a süteményeink élvezetére, és inkább ebéd után fogyasztanak desszerteket.

A gyerekek körében melyik a legnépszerűbb édesség?

A gyerekek egyértelmű kedvence a macaron, nagyon szeretik a színes kicsi falatkákat.

Lesz ÉMILE ’18 torta? Ha igen, mit lehet tudni róla?

Természetesen lesz, több elképzelésünk is van a 2018-as Émile tortára, de ez legyen meglepetés.

Melyik volt a legnépszerűbb sütemény Valentin nap alkalmából?

Természetesen a Valentin napi díszbe öltözött Eperília desszert, mely egy eperzselével töltött eper mousse volt, piskóta lapon, fehér csokoládé áthúzással ésfriss eperrel díszítéssel. A vacsora menü desszertjeit is nagy sikert arattak a vendégek körében.

Milyen újdonságok/változások várhatóak az idei évben? Mikor, mihez köthetően?

Igyekszünk 2018-ban is sok újdonsággal kedveskedni vendégeinknek. A Gerbeaud Kávéház idén lett 160 éves és ezen alkalomból számos izgalmas eseményt, desszertet tervezünk a Vörösmarty téri Kávéházban, de a „Kistestvér” is tartogat meglepetéseket a jubileumi év tiszteletére.

Természetesen idén is minden ünnepre készülünk új süteménnyel, bővítjük a glutén- és a laktózmentes süteményeket, dolgozunk egy cukormentes desszerten is., valamint a kéthetente megújuló Chef étlapon is más és más desszert fog megjelenni.

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 dolog, amit nem tudtál Emile Gerbeaud-ról

3 dolog, amit nem tudtál Emile Gerbeaud-ról

Ugyanis nemcsak isteni süteményeket készített, hanem...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!