7 étel, amelyektől csak éhesebbek leszünk
2017. February 7.A teltségérzet nagyban függ attól, hogy milyen táplálékot juttatunk a szervezetünkbe.
Az, hogy mennyire leszünk tele és milyen hosszú ideig, sok mindentől függ. „Legtöbb esetben a zsír, a rost és a fehérje azok a tápanyagok, amelyek leginkább elősegítik a teltségérzetet.” – állítja Alex Caspero, dietetikus. „Így az olyan ételek, amelyek ezekben a komponensekben hiányt szenvednek, csak a következő étkezés gondolatát teremtik meg a fejedben.” – folytatja.
A következő 7 étellel könnyen az éhség csapdájába eshetünk:
1. teljes kiőrlésű kenyér: Rosttartalma magas, viszont jobban feldolgozott, mint egyetlen fajta gabonából álló társai (zab vagy a quinoa), valamint kevesebb benne a zsír és a protein. Hogy jobban eltelítődjünk, kenjük meg mogyoróvajjal, pakoljunk rá avokádószeleteket – vagy hasonló, egészséges zsírokban gazdag feltéteket.
2. gyümölcslé: „A gyümölcsök vitaminokban, ásványokban és rostokban gazdagok” – mondja Jess Cording, dietetikus. „De gyakorlatilag nulla zsírt és fehérjét tartalmaznak, így telítettségérzetet aligha remélhetünk utánuk.” – emeli ki Cording, majd hozzáteszi: „A gyümölcslevekből pedig még a gyümölcshús rostjai is hiányoznak.” Keverjük inkább joghurtba vagy zabkásába a friss gyümölcsöt.
3. zöld smoothie-k: Isabel Smith dietetikus egy „gyümölcs csapdának” tartja ezeket a turmixokat. Alacsony kalóriatartalmúak, sok bennük a gyümölcscukor, hiányzik belőlük a fehérje és a zsír. Hogyan tudjuk mégis tartalmasabbá tenni? Duplázzuk meg a zöldséget, szorítsuk vissza a gyümölcsöt, keverjünk bele egészséges zsírokat tartalmazó ételeket (avokádót, mogyoróvajat), és/vagy tiszta fehérje forrásokat (fehérjeporokat, tejsavó fehérjét).
4. tojásfehérje: Igaz, az 1 tojásban levő 3-4 g fehérje elég kell, hogy legyen a telítettségérzethez, azonban a tojásfehérje alacsony kalóriatartalmú és gyakorlatilag zsírmentes. Menjen a sárgája is az omlettbe!
5. zsírmentes tejtermékek: Alacsonyabb kalóriatartalmúak, így kevésbé laktatóak. „Mivel nincs zsír, ami lelassítaná a tejben természetesen benne levő cukor (laktóz) lebontását, így gyorsan elég a szervezetedben.” – magyarázza Cording. Válasszuk a görög joghurtot, melyben több a fehérje.
6. savanyúság: A bélrendszerre jótékony hatással levő probiotikumokat tartalmaznak, viszont rendkívül sósak. A sok nátrium pedig szomjassá, illetve éhessé tehet minket. Igyunk több vize, ha savanyúságot fogyasztunk, így elkerülhetjük a szomjúság okozta éhségérzetet.
7. teljes kiőrlésű kekszek: A teljes kiőrlésű kenyerekhez hasonlóan szívbarát rostokat tartalmaznak, viszont szinte csak szénhidrátot nyerünk belőlük – semmi fehérjét vagy zsírt, így egyáltalán nem csökkentik az éhségérzetünket. Ugyanaz javasolt, mint az első pontban: rakjunk rájuk fehérjét és zsírokat (lazac, humusz, ricotta sajt).
forrás: prevention.com