Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

10 javasolt étrendbeli változtatás 40 fölött

Étkezésünkkel támogathatjuk szervezetünket
2017. szeptember 16.

1.Fogyasszunk több kalciumot: Ahogy csökken az ösztrogénszint, nehezebben raktározza el a szervezet a kalciumot, viszont egyre nagyobb a csontritkulás kockázata, mely megelőzéséhez elengedhetetlen ez az anyag.

2.És több fehérjét: Az izomvesztés is felgyorsul, ahogy idősebbek leszünk, ennek lassítása érdekében lényeges, hogy minden étkezésnél legyen a tányérunkon fehérjeforrás – és fehérjében gazdag snackeket együnk.

3.Vegyünk vissza a nátriumból: Nem elég a sós ételek bevitelét mérsékelni, mindig olvassuk el a csomagoláson található információkat, hiszen sok édes étel is sok nátriumot tartalmaz. Nemcsak puffadást okoznak – mely a menopauzával egyre gyakoribb – a magas nátriumbevitel pedig súlyosbítja.

4.Heti két halétel: A hormonális változások kihatnak a szívre, egyre nagyobb a szívmegbetegedés kockázata, melyet omega-3-ban gazdag élelmiszerek csökkenthetnek. Tehát érdemes ezekből sokat fogyasztani.

5.Eljött az idő a quinoára: Térjünk át a teljes kiőrlésű gabonákra, hiszen a finomítottak csökkentik az energiaszintet, hamarabb vágyunk utána valami cukrosra és elősegíti a túlevést, mely egyenes út a súlygyarapodáshoz.

6.Együnk több leveles zöldet: Számos tanulmány bizonyította, hogy a kognitív hanyatlással szemben hatásos a nagy mennyiségű zöldségfogyasztás, főleg a leveles zöldek bevitele.

7.És több szóját: Bár sok nő azért tart a szójától, mert mellrákot okoz, nem sok bizonyíték áll ezen állítás igaza mellett. A tofu, a tempeh, a szója növényi ösztrogénban gazdag élelmiszerek, segítenek csökkenteni a hőhullámokat, a szívbetegség és az oszteoporózis kockázatát.

8.Étkezzünk korábban: Akik a nap folyamán később étkeznek, hajlamosabbak a bevitt tápanyagok elraktározására, így a súlygyarapodásra. Emellett emelkedett a koleszterin- és inzulinszintjük. Ezekre 40 fölött már érdemes odafigyelni, így minden étkezést hozzunk kicsit előrébb.

9.Szavazzunk a balzsamecetre: Az anthocyanineknek nevezett erős flavonoidokat tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Plusz megvédik a artériákat a szabad gyökök ártalmaitól.

10.Együnk zsírt, hogy zsírt veszítsünk: Figyeljünk arra, hogy a megfelelő fajtájú zsírokat fogyasszuk, pl. olíva olajat, magvakat, omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A 7 legjobb fehérjeforrás a húson kívül

A 7 legjobb fehérjeforrás a húson kívül

Miket együnk, ha nem szeretnénk húst fogyasztani?
Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

"Amire viszont a női magazinok sokszor nem térnek ki, - pedig ez lenne az egésznek a kulcsa-, az az, hogy a szénhidrátoknak is több fajtája van, és nem mindegyik ugyanúgy hasznosul."
12 étrendbeli változás, amely csökkentheti a szorongást

12 étrendbeli változás, amely csökkentheti a szorongást

A szorongásos megbetegedés nem játék, talán így is segíthetünk rajta

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.