Luomo, Helsinki
Pár utcával volt a nyüzsgő belvárostól, aztán mégiscsak leköltözött a kikötőhöz a finnek egyik leggyorsabb csillaga. A Luomo ugyanis 2009-es nyitásakor alig 9 hónap alatt nyerte el a Michelin-csillagot.
A 46 vendéget leültető étterem tulajdonosa és a séf, a hosszú évek óta mindig az ország legjobbjának választott és a San Pellegrino 50-es listáján is stabilan szereplő Chez Dominique-ból érkezett. Érezhetően a kicsi és saját utáni vágy hajthatta őket a nagyobb üzemből a műhelymunka felé.
Északi őrület
Ha kíváncsiak vagyunk, annál többet tudhatunk meg, hiszen az alapanyagoknak itt lelke van. Legalábbis a készítőiknek mindenképp. Termelőnek és lelőhelynek egyaránt kijár a tisztelet, szívesen mesélnek is róla. Kizárólag 3/5/7 fogás választható, és hetente változik az étlap. Meglepő párosításokkal is találkozhatunk, Ázsia ízei éppúgy fölbukkannak, mint egyes, a francia konyhára jellemző megoldások.