Grízes piskóta narancssziruppal
Hozzávalók
- Piskóta:
- 12 dkg gríz
- 6 dkg liszt
- csipet só
- 6 tojás, szétválasztva
- 6 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- vaj a tepsi kikenéséhez
- Szirup:
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 4 kardamom
- 4 szegfűbors
- 4-5 szem bors
Elkészítés
Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját a cukorral – elektromos kézi keverővel – fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. A tésztát sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33×23 cm-es tepsibe, vagy jénai tálba öntjük. 180 C fokon 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával, vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de érdemes egy éjszakát is állni hagyni, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek.