Házi ropogós granola
A ropogós, sütőben sült müzlit kedved szerint ízesítheted és turbózhatod fel. Mutatunk is inspirációként egy klasszikus édes és egy édes-sós verziót!
Hozzávalók (kb. 8-8 adaghoz):
20 dkg nagy szemű zabpehely
0,8 dl juharszirup
0,5 dl folyékony kókuszzsír (kókuszolaj)
2,5 dkg hántolt, sózott tökmag
2,5 dkg hántolt napraforgómag
3 nagy csipet só
2,5 dkg földimogyoró
1 dkg kókuszchips
1 teáskanál őrölt fahéj
2,5 dkg mazsola
2,5 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés:
A zabpelyhet alaposan összekeverjük a juharsziruppal és a folyékonyra melegített kókuszzsírral. Egy kókuszzsírral kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe simítjuk, és 150 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Többször átkeverve 30-35 percet sütjük.
Ezután a keveréket kettéosztjuk egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy két sütőtálban. (Fontos, hogy itt már csak egy rétegben legyen kiterítve a keverék.) Az egyik feléhez hozzáadjuk a tökmagot, a napraforgómagot és a sót, majd jól összekeverjük. A másik feléhez hasonlóképpen hozzákeverjük a mogyorót, a kókuszchipszet és a fahéjat. Újra visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre, amíg a magvak és a kókuszchips is pirulni kezd.
Végül az édes-sós granolához hozzákeverjük a mazsolát, az édes, fahéjashoz pedig a narancshéjat. Miután teljesen kihűltek, száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó üvegben tároljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: