Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rakott mediterrán tészta Ammerländer Vajsajttal sütve

Micsoda látvány, micsoda ízek! Ez a tészta megéri a fáradságot. Amikor leülsz vele az asztalhoz, úgy érzed, hogy a Földközi-tenger is csak karnyújtásnyira van tőled.
2022. May 23.

Hozzávalók

4 személyre
  • Főtt tésztához:
  • 50 dkg mini penne
  • 1 tk. só
  • Raguhoz:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 ek. étolaj
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. oregánó
  • 1 kk. bazsalikom
  • 4 db babérlevél
  • 1/3 db szerecsendió
  • 1 tk. só
  • feketebors
  • 15 dkg olívabogyó
  • 1 ek. kristálycukor
  • 10 dkg paradicsompüré
  • 40 dkg kockázott paradicsom
  • 3 dl vörösbor
  • Besamelhez:
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 7 dl tej

  • bors
  • 10 dkg Ammerländer Vajsajt
  • 1 db tojás
  • A rakott tészta tetejére:
  • 10 dkg Ammerländer Vajsajt

Elkészítés

Egy lábasban felteszünk vizet, ha felforrt, megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és egy időre félretesszük. Egy lábasban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a kétféle darált húst, és erős lángon alaposan lepirítjuk. Közben hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Ha a hús aranybarna, felöntjük a borral, majd hagyjuk kicsit redukálódni. Közben hozzáadjuk a fűszereket is, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét, az olívabogyót, a cukrot. Főzzük és időnként felöntjük egy kevés vízzel, hogy mindig kellően szaftos legyen. Közben elkészítjük a besamelt, amihez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd beletesszük a sajtot, legvégül pedig hozzáadjuk a tojást. A rakott tésztát összeállítjuk: egy hőálló tálba egyenletesen elhelyezzük a kifőtt mini pennét, erre szedjük a ragut. A tetejére jöhet a penne, majd a besamel szósszal és az Ammerländer Vajsajttal zárjuk. 180-190 °C-os előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 20-25 percre. Ha a sajt már aranybarnára sült, kivesszük, és tálalás előtt 5-10 percet pihentetjük.

Az Ammerländer Vajsajt ízvilágában nagyon enyhe és semleges. Bármivel is fogyasztjuk, ez a sajt nem lesz domináns egy szendvicsen, egy ételben, hanem szépen kiegészíti annak ízét. Az Ammerländer Vajsajt mindig harmonikus, túlzásoktól mentes élményt jelent. Minden egyes falat belőle: a sajt tiszta, kifinomult íze!

Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Disznósajtos bagel Ammerländer Edámi sajttal és zöldborsócsírával

Disznósajtos bagel Ammerländer Edámi sajttal és zöldborsócsírával

Ha valami nem mindennapira vágysz, íme, egy igazán bevállalós darab. A tehénsajt és a disznósajt meglepő találkozása egy friss és üde társaságban.
Csirkemell brokkolival és Ammerländer Maasdamer sajttal sütve

Csirkemell brokkolival és Ammerländer Maasdamer sajttal sütve

Könnyed, tavaszias, villámgyorsan elkészíthető étel brokkolipártiaknak. A sajt pedig ebben az esetben olyan szerephez jut, hogy az tényleg mindennek a teteje!
Tonhalas háromszög szendvics Ammerländer Trappista sajttal

Tonhalas háromszög szendvics Ammerländer Trappista sajttal

Ne érd be az előre csomagolt verzióval! Itt az ideje, hogy otthon készítsd el ezt a klasszikus, méltán népszerű harapnivalót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!