Rakott mediterrán tészta Ammerländer Vajsajttal sütve
Hozzávalók
4 személyre- Főtt tésztához:
- 50 dkg mini penne
- 1 tk. só
- Raguhoz:
- 40 dkg darált sertéshús
- 40 dkg darált marhahús
- 2 ek. étolaj
- 20 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk. oregánó
- 1 kk. bazsalikom
- 4 db babérlevél
- 1/3 db szerecsendió
- 1 tk. só
- feketebors
- 15 dkg olívabogyó
- 1 ek. kristálycukor
- 10 dkg paradicsompüré
- 40 dkg kockázott paradicsom
- 3 dl vörösbor
- Besamelhez:
- 10 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 7 dl tej
- só
- bors
- 10 dkg Ammerländer Vajsajt
- 1 db tojás
- A rakott tészta tetejére:
- 10 dkg Ammerländer Vajsajt
Elkészítés
Egy lábasban felteszünk vizet, ha felforrt, megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és egy időre félretesszük. Egy lábasban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a kétféle darált húst, és erős lángon alaposan lepirítjuk. Közben hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Ha a hús aranybarna, felöntjük a borral, majd hagyjuk kicsit redukálódni. Közben hozzáadjuk a fűszereket is, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét, az olívabogyót, a cukrot. Főzzük és időnként felöntjük egy kevés vízzel, hogy mindig kellően szaftos legyen. Közben elkészítjük a besamelt, amihez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd beletesszük a sajtot, legvégül pedig hozzáadjuk a tojást. A rakott tésztát összeállítjuk: egy hőálló tálba egyenletesen elhelyezzük a kifőtt mini pennét, erre szedjük a ragut. A tetejére jöhet a penne, majd a besamel szósszal és az Ammerländer Vajsajttal zárjuk. 180-190 °C-os előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 20-25 percre. Ha a sajt már aranybarnára sült, kivesszük, és tálalás előtt 5-10 percet pihentetjük.
Az Ammerländer Vajsajt ízvilágában nagyon enyhe és semleges. Bármivel is fogyasztjuk, ez a sajt nem lesz domináns egy szendvicsen, egy ételben, hanem szépen kiegészíti annak ízét. Az Ammerländer Vajsajt mindig harmonikus, túlzásoktól mentes élményt jelent. Minden egyes falat belőle: a sajt tiszta, kifinomult íze!
Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!