Készítettél már húst - dzsúzzal?
Dzsúzzal – ennyit jelent a francia “au jus” kulináris kifejezés. Nem egészen a gyümölcslevekre kell ilyenkor gondolnunk, hanem arra a folyadékra, amit főzés alatt a hús kiad magából. Házilag sem ördöngösség előállítani ezt a pikáns szószt, melyhez mindössze három hozzávaló szükségeltetik.
Öt perces munkát igényel, és fel fog dobni sok, unásig ismert receptet, illetve olasz szendvics mellé (képünkön) vagy bármilyen mártogatósnak is tökéletes. Ha megkóstoltuk, utána már a boltban kapható változatra könnyen mondunk majd nemet. Talán a marhasült esetében veszi ki a legjobban magát, ha egyébként is hódolunk ennek a műfajnak. Legyen szó akár natúr bordaszeletről vagy serpenyős sültről, mely kellemesen nedves melegben rotyog. Az ilyenkor keletkező szaft adja ki a legjobb au jus-élményt. A fő fogás utáni maradékokat, vagy egy következő marhasültet is mennyeivé tud varázsolni, ha ehhez a húsléhez – vagy akár szűrt húsleveshez – még két hozzávalót illesztünk.
Az egyik a Worcester-szósz, a másik pedig a vörösbor, melyekkel pár perc, és megtörténik a csoda. Ám csirkével és disznóval is hasonlóképpen beválhat ez a recept. Először is vegyük ki a sült húst (és ha van bőven, akkor egy kis levet is) a serpenyőből, majd közepes hőfokon tartsuk a tűzhelyen az edényben a “dzsúzt”. Adjunk bele a másik két hozzávalóból, miközben egy fakanállal a letapadt barna részeket is mozgassuk át. Ezek a darabkák adják a massza “sava-borsát”, illetve mosogatni sem kell annyit, mintha két külön edénnyel dolgoznánk. Löttyintsünk a szószhoz még egy kis plusz húslevest, ha tettünk félre korábban, és lassú tűzön főzőcskézzünk tovább. Ha jól megpároltuk, akkor forrón tálaljuk: mindenféle finom husi mellé jól szól, de mártogatósnak szintén mennyei. Amerikában például a French Dip szendvicshez is nagy keletje van.
Tipp: Így főzz tasakban
A gravy szósz annyiban más, hogy ott a húsok által kieresztett levet búzaliszttel vagy kukoricakeményítővel sűrítik be. Az au jus viszont gluténmentes – illetve ha csak a Worcester-szószba nem tett a gyártó ilyesmit; a hús és a bor elvileg tiszta.
Ha például ilyen alapú burger szószt készítenénk, akkor a fűszeres barna mustár, ketchup és majonéz, paprika, illetve savanyú uborka aromája fog összeolvadni a húslével, a szendvics közepébe pozicionálva. Az összetevőket ízlés szerint adagoljuk, majd turmixoljuk krémesre. Steak vagy marhaszegy leve az ideális, de csilipaprika pelyhekkel is megbolondíthatjuk a pikáns masszát, vagy akár egy csipet cukorral is operálhatunk.
Ez szintén kapóra jöhet:
Szendvicsbe vagy sültkrumplihoz jöhet a pofonegyszerű aioli szósz?
Perzsa
Forrás: easysaucerecipes.com