Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Melengető tyúkhúsleves a léleknek

Egy recept két titokkal
2017. November 12.

És nem is akármivel! Tyúkhús levessel! Nagyanyáink gyógyító hatásúnak hitték, és ha belegondolunk, hogy meleg, és folyadék is, tulajdonképpen igaz, hiszen a folyadékbevitel általában gyorsítja a megfázásos betegségek lefolyását. Ebben ráadásul zöldségek is vannak, csirke csontból és húsból fő, ezért valóban nagyon tápláló. Hát még, ha tésztát is főzünk bele! Ez a leves felér egy teljes étkezéssel, hús, vagyis fehérje, zöldségek és szénhidrát, mi kell még? Én tudom! Sok íz. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy most elárulom a titkomat, sőt, két titkomat.

A csirkecsont és hús önmagában nem túl erőteljes ízű húsféle, ezért vezettem be ezt a technikát, bár minden levesnél működik, és minden húsnál: ahogyan a hosszan párolt húsoknak is jót tesz, ha előtte kérgesítjük, a csirkének is, főleg, ha bőrös. Nyilván minél ízesebb részeket használunk fel egy ilyen leveshez, értsd: minél zsírosabbakat. Mellből nemigen lesz mély ízű leves, de szárnyból, nyakból, farhátból, még a combból is annál inkább. Ezeket bőröstül pirítsd meg egy kevés zsiradékon, amíg alaposan meg nem pirul, és csak ezután kezdd el készíteni a levest. Ha van időd, akkor a sütőbe is beteheted, nagyon magas hőfokra, de a lábosban pirítás költségkímélőbb és gyorsabb dolog.

Ezután pedig jöhet a forralás, habozás, és a zöldségek, valamint a másik titkom: a csillagánizs. Nem kell attól tartani, hogy ánizs ízű lesz a leves. Egy kis darab csillagánizs csak a háttérben mélyíti az ízeket ugyanúgy, ahogy pirítás is. Te, aki eszed, csak azt fogod érezni, hogy mmmm… micsoda telt ízű leves ez. És persze az idő itt is kulcsfontosságú, még az ilyen könnyű kis húsrészeknek is kell 1 óra, ha egy marhaszegyet 4 órán át főzöl. Azért így majdnem télvíz idején megvan vacsorára ez a melengető leves, ja mert én általában lehűtöm és úgy zsírozom le, sokkal egyszerűbb a megszilárdult zsírdarabokat levenni, mint merőkanállal ügyeskedni. Ha mégis sietek, és azonnal kell, akkor erre is van egy trükköm: papírtörölközőket fektetek a leves tetejére, ez a lehető legkevesebb levet, és a lehető legtöbb zsírt szívja fel.

Hozzávalók

  • 2 csirkecomb
  • 4 csirkeszárny
  • 4 l víz
  • kb. 8 szem bors
  • 2 tk só
  • leveszöldség kb ½ kg, sárga répa, fehérrépa, zeller
  • 1 vöröshagyma
  • ½ csillagánizs
  • 2-3 kakukkfű ág
  • 1ek olívaolaj
  • petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Magas lángon hevítsd fel az olajat, majd dobd rá a csirkedarabokat. Pirítsd addig, míg igazán piros nem lesz, majd öntsd fel a vízzel, és, továbbra is magas lángon forrald fel. Habozd le egy kisebb szűrővel vagy kanállal, add hozzá a zöldségket, tetszés szerint feldarabolva, vagy egészben, a vöröshagymát egészben (ez megszinezi a levest, és jó ízt is ad neki), a borsot, és a sót. A csillagnizst és a kakkufüvet is dobd bele (kinek mi a kedvence, mehet bele rozmaring, zsálya, vagy más, hasonló zöldfűszer), és félig lefedve,  alacsony lángon főzd tovább. Innentől van legalább egy órád, de inkább kettő, hogy azt csinálj, amit akarsz.

Ezután tedd ki a folyósóra, vagy valahogyan hűtsd le, szedegesd le a húst az amúgy is széteső szárnyakról és combról, a csontokat dobd ki, és szedd le a róla zsírt, ha van időd, másnap, hidegen, ha azonnal kell, akkor a fent említett módok egyikével. Melengető jó étvágyat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pofonegyszerű és ízletes: körte sósan

Pofonegyszerű és ízletes: körte sósan

Gorgonzolával töltött körte
Tojás Halloween módra

Tojás Halloween módra

Egy-két dologra kell csak figyelni, és már indulhat is a szörny-tojás gyártás!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!